Stel: je hebt een tijdelijk huurcontract op een heel fijn appartement of studentenkamer en wilt dit contract graag verlengen. Het contract loopt alleen af en de verhuurder verlengt het contract niet. Kan dat zomaar? We zoeken het voor je uit!
Een vast huurcontract is niet zomaar op te zeggen, maar bij een tijdelijk huurcontract is dat een stuk eenvoudiger, omdat je daarbij minder rechten hebt. Zo val je niet onder de huurbescherming, maar heb je wel huurprijsbescherming. Dat betekent dat er een maximale huurprijs geldt volgens het woningwaarderingsstelsel en dat je de hoogte van je huurprijs kunt laten toetsen bij de Huurcommissie.
Sinds 1 juli 2016 is het mogelijk om tijdelijk een zelfstandige of onzelfstandige woonruimte te (ver)huren. Een zelfstandige woning is een woning met een eigen toegang en een eigen keuken en toilet. Een onzelfstandige woning is een woonruimte waarbij de toegang, keuken en toilet gedeeld is met bewoners van andere kamers of woningen. Denk aan een studentenhuis.
Huur je een zelfstandige woning? Dan kun je een tijdelijke huurperiode aangaan van twee jaar of korter. Kom je terecht in een onzelfstandige woning? Dan geldt een periode van vijf jaar of korter. In beide gevallen heb je geen volledige huurbescherming.
Aan het einde van de huurperiode kunnen er twee dingen met het contract gebeuren: het loopt af óf het gaat over op een huurovereenkomst van onbetaalde tijd.
Het huurcontract stopt dus in principe op de einddatum die vermeld staat. De verhuurder dient je hieraan te herinneren per brief, mail of app-bericht. Je hoort de herinnering één tot drie maanden voor de einddatum van je contract te krijgen. Daarna moet je op de einddatum de woning verlaten. Krijg je geen herinnering? Dan verandert je tijdelijke contract automatisch in een vast huurcontract.
Ondanks dat je een einddatum op het contract hebt staan, kun je mogelijk het contract wél verlengen. Dan geniet je als huurder op dat moment volledige huurbescherming. Wil je verlengen? Vraag dan schriftelijk (dus per mail of brief) om verlenging bij je verhuurder. Dan kan het contract in de meeste gevallen worden verlengd, maar dan geldt de huurovereenkomst dus wel voor onbepaalde tijd.
Ook kan de tijdelijke huurovereenkomst dus overgaan op een onbepaalde als de verhuurder de eerdergenoemde herinnering stuurt.
Wil de verhuurder het tijdelijke contract al voor de einddatum beëindigen? Dat kun jij als huurder weigeren, tenzij de verhuurder met goede reden wil opzeggen. Dat kan als:
YGGATH stelt op ons forum Vraag & Beantwoord een vraag over zijn tijdelijke huurcontract van een periode van twee jaar. Kan dit door de huurder zelf binnen twee jaar worden opgezegd? Volgens de Woonband kan dit. “De huurder kan het tijdelijk contract tussentijds opzeggen, de verhuurder niet. De minimale opzegtermijn voor de huurder is een maand.”
Bron: De Tijd, het Juridisch Loket, Rijksoverheid, Woonbond
Heb jij een vraag over een tijdelijk huurcontract of bijvoorbeeld de geldende huurregels? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Wil je over dit onderwerp discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!