Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat zijn activiteitentellers? En wat heb je eraan?

16-02-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2331 keer bekeken
  •  
activity tracker smart watch activiteitenteller
Je hebt ze de laatste tijd vast weleens gezien, hip uitziende bandjes om de pols bij mensen. Een kruising tussen een armband en een horloge. Dat zijn ‘activity trackers’, ook wel activiteitentellers genoemd. Wat doen die? En waar moet je op letten als je er eentje zoekt?
Zoals we ook in het artikel met thuissporttips aangeven, is elke dag een half uur actief bewegen gezond. Elke dag? Dat halen veel mensen niet. Zeker als je nu thuiswerkt, terwijl ook nog eens alle sportscholen zijn gesloten.

Om inzicht te krijgen in wat je dagelijks doet (of niet) aan beweging, kun je gebruikmaken van een activiteitenteller. De namen fitbit of wearable worden ook wel gebruikt voor deze bandjes.

Wat meet een activiteitenteller?

De activity tracker is een multifunctioneel apparaatje. Je kunt er tal van ‘tellers’ op aantreffen, zoals:
  • Een stappenteller. Dit houdt bij hoeveel stappen je dagelijks zet. Extra handig: je kunt een dagelijks doel instellen om jezelf uit te dagen.
  • Een afstandsmeter. Hoeveel (kilo)meter leg je af? Haal je je doelstelling? In het verlengde van je aantal stappen kun je met de afstandsmeter ook de afgelegde afstand bijhouden.
  • Een slaapmeter. Aan de hand van je bewegingen wordt de kwaliteit van je slaap bijgehouden. Zo kun je na de tijd zien hoeveel uur diepe slaap en hoeveel uren lichte slaap je in de nacht had.  
  • Een hartslagmeter. Deze houdt je hartslag bij wanneer je de teller om hebt. Het is met name interessant om te zien wat er gebeurt met je hartslag als je sport.
  • Een bloeddrukmeter. Deze houdt je bloeddruk bij als je de activity tracker draagt.
  • Een gps-meter. Hiermee kun je de route die je hebt afgelegd bijhouden. Vaak kun je op een online kaart zien waar je was.
  • Een calorieënteller. Dit houdt bij wat je calorie-inname is en hoeveel je er per activiteit verbrandt.

Opties verschillen

Let op: genoemde opties kunnen verschillen per activiteitenteller. De ene is uitgebreider (en vaak prijziger) dan de andere. Raadpleeg dus altijd goed de specificaties van het product. Zit er wel of geen hartslagmeter, calorieteller of slaapmeter et cetera op? Ook kun je bij de ene teller alle gegevens op het scherm van het polsbandje aflezen. Bij een andere heb je een app nodig om dat te doen. Er zijn ook activity trackers die beide opties hebben, dus zowel scherm als een app voor de resultaten.

Kanttekening bij slaapmeter

De slaapmeter in de activiteitenteller is niet onomstreden. Deze kan bij mensen ‘onrust en gevoelens van angst’ opwekken als de uitkomst van de meting naar hun zin niet goed uitpakt. Daarvoor waarschuwt de Britse slaaponderzoeker en neuroloog Guy Leschziner. Hij stelt zelfs dat de meting slapeloosheid in de hand kan werken, omdat sommige mensen ten onder gaan aan hun ‘slaapverwachtingen’. Halen ze de gewenste uren niet, dan kan dat slapeloosheid bevorderen.
Ook bij de betrouwbaarheid van de meetmethode (het bijhouden van beweging tijdens de nachtrust) worden vraagtekens geplaatst. Het zijn kanttekeningen om rekening mee te houden als je dit onderdeel van een activiteitenteller gebruikt. Heb je echt een slaapprobleem? Raadpleeg dan eerst en vooral je huisarts voor advies.

Geen bandje, ook als ‘ouderwetse’ app

Naast de bovengenoemde wearables, is er ook een reeks aan activiteitentellers verkrijgbaar in de vorm van alleen een app voor Apple of Android smartphones. Die heten soms net wat anders (bijvoorbeeld fitness tracker, workout tracker of ook activity tracker) maar kunnen ongeveer hetzelfde.

Privacy

Bij gebruik van de bandjes en apps deel je wellicht onbedoeld tal van data met de ontwikkelaar. Dat is iets om rekening mee te houden, als je er eentje gebruikt. Loop voor je de activiteitenteller in gebruik neemt de instellingen na en lees de privacyvoorwaarden door. Deze zijn doorgaans op de bijbehorende site te vinden. Bij een app zijn standaardinstellingen vaak zo dat je gegevens deels worden opgeslagen. Wil je dit niet, dan moet je dit zelf aanpassen.

Sommige slimme bandjes delen jouw medische gegevens soms ook met andere partijen. Kijk wat techdeskundige Danny  Mekić hierover zei in Kassa (26-09-2020).
tekst gaat verder onder video

Gezonder gedrag, maar geen keiharde wetenschap

De wetenschappelijke waarde van de metingen van diverse tellers die op de markt zijn staat niet vast. Als je jezelf sportief wilt uitdagen en meer wilt weten over bijvoorbeeld je hartslag tijdens inspanning, of het aantal stappen per dag, dan is de activiteitenteller leuk om te gebruiken. Maar neem de bevindingen die je verzamelt wel met een korreltje zout.
Bronnen: Guardian, Consumentenbond, Smarthealth, Kassa
Artikel geüpdatet februari 2021

Doe online mee aan Kassa's Leefstijlprogramma

Volg Kassa’s leefstijlprogramma online! Je kunt hier het dossier raadplegen waarin artikelen en video’s staan over leefstijl, voeding, beweging en meer. Je kunt je ook hier aanmelden voor onze Facebookgroep, waarin leden elkaar kunnen helpen en ondersteunen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!