Vandaag – 1 december 2020 – gaat de coronawet in. Hiermee krijgen enkele coronamaatregelen een wettelijke basis. Wat verandert er precies? Je leest het hier.
In eerste instantie had de wet er al op 1 juli 2020 moeten komen. Nu, vijf maanden later, gaat de coronawet dan officieel in. Hiermee krijgen enkele beperkingen die al sinds maart gelden, zoals het houden van anderhalve meter afstand, een wettelijke basis.
De coronawet vervangt hiermee de zogenaamde ‘noodverordeningen’, de maatregelen die werden ingezet voor de bestrijding van het coronavirus. De mondkapjesplicht is het meest opvallende wat hieruit voortkomt.
Coronamaatregelen strikter handhaven
Met de wet kunnen burgemeesters de coronamaatregelen strikter handhaven. Hoe strikt zij deze handhaven, is nog aan de burgemeesters zelf. Houd je je niet aan de coronamaatregelen, zoals bijvoorbeeld het niet dragen van een mondkapje in openbare binnenruimtes? Dan geldt er dankzij de wet een boete van 95 euro.
Definitie van een huishouden
Ook is er in de wet een definitie vastgelegd van wat een huishouden is om verwarring of discussie te voorkomen. Zo werden voorheen vaak studenten beboet die samen in een huis woonden. In de wet is nu meegenomen dat mensen die op hetzelfde adres geregistreerd staan gelden als een huishouden. Dit is relevant, omdat huishoudens onderling geen anderhalve meter afstand hoeven te houden.
Wonen jij en een eventuele partner niet samen? Dan vallen jullie niet onder een huishouden.
Tijdelijke wet
Het gaat in het geval van de coronawet om een tijdelijke wet. Deze heeft voor nu een looptijd van drie maanden. Het kan zijn dat de wet, indien nodig, wordt verlengd. Ook kan de wet juist tussentijds ingetrokken worden, zodra deze niet meer nodig is. De exacte duur van de wet is daarom ook moeilijk in te schatten.