Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Wat moet je weten over zonnepanelen?

03-06-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
40957 keer bekeken
  •  
Zonnepaneel 1127

Op het Kassa-forum Vraag & Beantwoord komen allerlei vragen binnen over zonnepanelen, zoals ‘Hoe zit het met de subsidies voor zonnepanelen?’ en ‘Hebben horizontaal geplaatste zonnepanelen minder last van vuil?’. Tijd voor antwoord op deze én andere veelgestelde vragen!

Wat heb je naast zonnepanelen nodig?

Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in energie. Om dit om te kunnen zetten in bruikbare stroom, heb je een omvormer nodig. Deze omvormer dient altijd op een aparte groep in je meterkast te worden aangesloten. Dit kan betekenen dat er eventueel aanpassingen in je meterkast nodig zijn. Voor een zonne-installatie heb je verder ook een monitoringssysteem dat de opbrengt bijhoudt nodig. Hiervoor bestaan allerlei soorten meters.

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Wie zonnepanelen aanschaft, maakt een goede keuze voor het milieu én voor z’n portemonnee. Een gemiddelde installatie met dertien zonnepanelen kost volgens de Consumentenbond rond de 5000 euro. Deze investering is er binnen een jaar of zes uit te halen, waarna je geniet van ‘gratis stroom’. Dit wordt ook wel de ‘terugverdientijd’ genoemd.

Uiteindelijk kan het zo zijn dat je meer stroom opwekt dan je verbruikt. In dat geval kan de jaarrekening voor elektriciteit negatief zijn. Je meter loopt dan terug. Dit wordt dan verrekend met de stroom die je verbruikt als er minder stroom wordt opgewekt. De terugverdientijd kun je verkorten door btw terug te vragen aan de Belastingdienst. Een gemiddelde set zonnepanelen kan je al gauw 700 tot 900 euro opleveren, afhankelijk van het type en het vermogen van de zonnepanelen. In principe kun je zelf bepalen hoeveel zonnepanelen je wilt installeren, maar minder dan zes zonnepanelen installeren is relatief duur.

Je kunt uitrekenen binnen hoeveel tijd je de investering eruit kunt halen, bijvoorbeeld via de rekentool van de Consumentenbond.

Welk type zonnepanelen moet ik kiezen?

Het aanbod in zonnepanelen is heel groot. Je kunt grofweg drie soorten zonnepanelen onderscheiden. Zo zijn er egaal zwarte zonnepanelen, zonnepanelen die kristallen bevatten en amorf zonnepanelen. Afhankelijk van hoeveel je wilt uitgeven en hoeveel energie je wilt gaan opwekken, moet je eerst het volgende weten.

De egaal zwarte zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Dit komt doordat de zonnecellen uit één kristal bestaan. Deze zonnepanelen worden daarom ook wel monokristallijne zonnepanelen genoemd. De zonnepanelen met meerdere kristallen heten polykristallijne zonnepanelen. Deze zijn vaak blauw en hebben een iets lager rendement dan de egaal zwarte zonnepanelen. Ze zijn wel iets goedkoper. De amorf zonnepanelen zijn het goedkoopst, maar hebben dan ook het laagste rendement. Om wat op te kunnen brengen, moeten de panelen bij dit laatste soort behoorlijk groot zijn.

Waar kun je zonnepanelen het beste plaatsen?

Zonnepanelen worden veelal op het dak gelegd. Dit heeft te maken met de hellingshoek die de zonnepanelen dan hebben. Dit bepaalt de opbrengst van je panelen. Een hoek van circa 35 graden is ideaal voor het opwekken van energie. Bij een steilere of minder steile plaatsing is het rendementsverlies echter klein. Op een schuin dak passen meer zonnepanelen dan op een plat dak. Daarnaast kun je zonnepanelen het beste richting het zuiden plaatsen, voor een zo hoog mogelijk rendement. Zonnepanelen richting het noorden worden afgeraden.

Indien je zonnepanelen op een dak wilt plaatsen die deels in de schaduw ligt, wordt het je aangeraden meer te lezen over micro-omvormers of ‘power optimizers’. Deze kunnen ervoor zorgen dat de schaduw geen negatief effect heeft op de panelen die wel in de zon liggen. Zo wek je dan nog steeds voldoende stroom op.

Zonnepanelen kun je ook elders laten installeren, zoals bij de ‘Postcoderoosregeling’ het geval is. Dan worden de zonnepanelen ergens binnen de omliggende postcodes geïnstalleerd en word je lid van een coöperatie. Hierbij is deelnemen in de coöperatie vaak al mogelijk met één zonnepaneel.

Hoe zit het met de subsidies voor zonnepanelen?

Voor zonnepanelen bestaat inmiddels geen landelijke vergoeding meer, maar wel landelijke en gemeentelijke leningen. Deze hebben veelal lage rentes met aantrekkelijke voorwaarden. Ook hebben veel banken speciale hypotheken om investeringen in duurzaamheid te financieren.

Daarnaast is het goed om te weten dat de vergoeding – ook wel salderingsregeling – die je krijgt voor zonnepanelen per kilowattuur (kWh) waarschijnlijk lager wordt vanaf 2023. Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Dan kun je dat beter voor die tijd doen om maximaal te profiteren. Milieu Centraal legt uit wat de salderingsregeling betekent als je nu zonnepanelen wilt aanschaffen.

Zie je op tegen de investering? Je kunt zonnepanelen ook huren. 

Hoe zit het met de garantie van zonnepanelen?

Let bij het aanschaffen van de zonne-installatie goed op de garantie. Zo is er vaak garantie voor de zonnepanelen zelf en ook voor de omvormer. Daarnaast bestaat er zoiets als de ‘installatiegarantie’. Controleer per onderdeel van de zonne-installatie bij wie je terecht moet als er problemen zijn. Lees hier meer over de garantie van zonnepanelen.

Is het handig zonnepanelen te verzekeren?

Van zonnepanelen kun je verwachten dat ze lang meegaan zonder al te veel defecten. Je kunt erop rekenen dat ze zeker tien en waarschijnlijk zelfs 25 jaar meegaan. Wel is het belangrijk, zoals al genoemd, goed op de garantie te letten. Maar je kunt zonnepanelen ook verzekeren. Er bestaan verzekeringsmaatschappijen bij wie je specifiek je zonnepanelen kunt verzekeren, maar veelal vallen zonnepanelen binnen een opstalverzekering.

Vaak is het verstandig om, als je een opstalverzekering hebt, je verzekeraar te informeren over het plaatsen van de zonnepanelen. Onder de opstalverzekering valt de woning zelf en alles wat niet zonder schade van je woning verwijderd kan worden. Deze verzekering kent vaak wel een beperkte dekking. De hoogte van de dekking is afhankelijk van de voorwaarden van jouw verzekeraar. Bij sommige verzekeraars vallen zonnepanelen niét onder de opstalverzekering. Lees daarom de voorwaarden goed na.

Bron: de Consumentenbond, Energiewereld.nl, Milieu Centraal

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor