Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat moet je weten over de bouwkundige keuring (in coronatijd)?

01-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4869 keer bekeken
  •  
bouwkundige keuring huis bouwen 1127
Als je een woning koopt, kan een bouwkundige keuring handig zijn om te voorkomen dat je een kat in de zak koopt. Maar kan zo’n bouwkundige keuring wel goed worden uitgevoerd in coronatijd? En wat moet je er verder over weten? We zetten het voor je op een rij.
Een huis kopen is een grote, spannende stap. Daarbij wil je voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan na aankoop, zoals gebreken aan het huis. Voorbeelden van vaak voorkomende verborgen gebreken waar je op moet letten, zijn gebreken aan de leidingen, het dak, de vloer of de cv-ketel en asbest in oudere woningen.
Daarom kan een bouwkundige keuring handig zijn. Dat is een onafhankelijke visuele inspectie van een bestaande woning. Met name bij woningen gebouwd voor 1990 is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, stelt Funda.

Gebreken aan woning ontdekken

Indien er bij de keuring gebreken worden aangetroffen, krijg je ook inzicht in hoeveel kosten het in goede staat brengen van zo’n gebrek met zich meebrengt. Deze kosten worden opgedeeld in drie categorieën: directe kosten, kosten op termijn en woningverbetering.

Streep door koopcontract

Zo weet je waar je de komende jaren financieel op moet rekenen bij het specifieke huis. Hierop kun je je dan instellen vóórdat je de woning koopt. Met een bouwkundig rapport heb je verder een betere onderhandelingspositie. Ook kun je een streep trekken door het koopcontract als de herstelkosten van de gebreken hoger uitvallen dan gedacht. Het voorbehoud van een bouwkundige keuring is immers toegevoegd aan het koopcontract.

Keurmerk bouwkundige keuring

Soms wordt een keuring niet goed uitgevoerd, lieten zowel MARLOES-H88 en M.VONK op ons forum Vraag & Beantwoord weten. Hierdoor worden soms gebreken niet tijdig ontdekt. Daarom is er per 1 mei 2018 een keurmerk geïntroduceerd voor de bouwkundige keuring. Dit keurmerk heet ‘Vakkundig gekeurd’. Bij Vakkundig gekeurd is maar een kwart van alle keurders aangesloten.

Bouwkundige keuring in coronatijd gewoon mogelijk

De bouwkundige keuring bij een huis kan in coronatijd nog gewoon worden verricht. Hierbij volgen inspecteurs de regels en kaders van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Algemene coronaregels

Zo wordt tijdens inspecties de anderhalvemeterregel in acht genomen bij mensen die geen huishouden vormen, worden er geen handen geschud en mag je niet bij de keuring aanwezig zijn in geval van verkoudheidsklachten. De huidige algemene coronaregels vind je hier.

Maximaal aantal persoon tijdens keuring

Waar je nog extra op moet letten bij het laten uitvoeren van de keuring, is hoeveel personen er aanwezig mogen zijn. Bij bijvoorbeeld Bouwinspecteurs Nederland en Woningkeur mag er maximaal één persoon tijdens de keuring meelopen met de inspecteur. Bij Homekeur mogen er maximaal drie personen in het huis zijn, dus de inspecteur plus twee mensen uit hetzelfde huishouden.
Hoeveel mensen er bij de keuring aanwezig mogen zijn, is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen op dat moment én van de protocollen die de uitvoerende partij aanhoudt. Let daar vooraf bij het uitbesteden van de keuring op. Dat betekent dat als je een stel bent en de bouwkundige keuring wilt laten uitvoeren, je onderling vooraf moet bepalen of je alle twee bij de keuring aanwezig mag en wilt zijn of dat je ervoor kiest om de makelaar namens jullie aanwezig te laten zijn.

Bespreken rapport

Het bespreken van het rapport van de inspecteur kan in vele gevallen indien gewenst online gevoerd worden. Dit is alleen mogelijk bij het bespreken van het rapport en niet bij de keuring zelf. Via de webcam zie je immers geen gebreken.
Bron: Bouwinspecteurs Nederland, Funda, Homekeur, Keuringshuis, Vakkundig gekeurd, Vereniging Eigen Huis (VEH), Woningkeur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!