Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat moet je doen als je auto is weggesleept?

11-08-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
23243 keer bekeken
  •  
Wegslepen auto
Sta je geparkeerd waar het niet mag? Belemmert je voertuig het verkeer of creëert het een onveilige situatie? Of zijn er werkzaamheden aan de weg waar jij al een paar dagen je auto hebt staan? Onder meer in dit soort gevallen wordt je auto weggesleept. Maar wat moet je doen als dat gebeurt? We zetten het voor je op een rijtje.
Als je naar je auto loopt, is het een onaangename verrassing als-ie er niet meer staat. Er zijn dan twee mogelijkheden: de auto is óf weggesleept óf gestolen. In dit geval gaan we ervanuit dat de auto weggesleept is. Om je auto terug te krijgen, kun je een paar dingen doen. De procedure en de bedragen die je hiervoor moet betalen verschillen echter per gemeente.

Waarom wordt een auto weggesleept?

De afdeling Handhaving & Toezicht controleert of auto’s goed geparkeerd staan. Er zijn vijf redenen waarom ze de auto kunnen wegslepen:
  • Je auto zorgt voor verkeershinder of voor een onveilige situatie. De auto staat bijvoorbeeld voor een doorgang en belemmert het verkeer.
  • Je hebt je auto geparkeerd waar het niet mag. Bijvoorbeeld op een gehandicaptenparkeerplaats, bij een spitsstopverbod, een laad- en loshaven of op een plek gereserveerd vanwege werkzaamheden.
  • Er zijn wegwerkzaamheden. Een paar dagen voordat de wegwerkzaamheden beginnen, worden er borden geplaatst waar auto’s niet mogen parkeren. Als je auto er al stond, wordt de auto verplaatst naar een andere parkeerplaats. Het kan ook zijn dat de auto naar een opslagterrein gebracht wordt. Je hoeft hiervoor niets te betalen. Maar heb je de auto geparkeerd nádat de borden zijn geplaatst? Dan betaal je de kosten voor het wegslepen en de opslag.
  • Je hebt te veel openstaande parkeerbonnen. Als je te veel parkeerbonnen niet betaald hebt, krijg je een wielklem. Je hebt 24 uur de tijd om de parkeerbon te betalen, daarna wordt de auto weggesleept. Hoeveel openstaande parkeerbonnen je mag hebben verschilt per gemeente. In Amsterdam geldt bijvoorbeeld vijf onbetaalde parkeerbonnen en in Utrecht drie.
De auto van forumgebruiker Devian45 werd gestolen, maar uiteindelijk teruggevonden bij het depot. De auto was weggesleept en tot zijn schrik kreeg hij de rekening opgestuurd: 501,14 euro.

Auto ophalen

Is je auto weg? Dan is je eerste stap om te bellen naar het opslagterrein, depot of bewaarpunt van weggesleepte auto’s. Aan de hand van het kentekennummer kan het depot controleren of de auto er staat.
Dit moet je meenemen
Vergeet niet om je legitimatiebewijs mee te nemen als je je weggesleepte auto gaat ophalen. Haalt iemand anders jouw auto op? Dan kun je een schriftelijke machtiging geven. Je moet diegene ook je een kopie van je legitimatiebewijs meegeven. Daarnaast moet je het kentekenbewijs niet vergeten én een passende sleutel.

Kosten verschillen per gemeente veel

Je betaalt de kosten voor het wegslepen en voor de opslag. Had je een wielklem? Dan betaal je naast het wegslepen, opslag en de openstaande bonnen ook de kosten van de wielklem die gezet is.
De kosten kunnen per gemeente erg verschillen. Zo kost het wegslepen (inclusief voorrijden) van een auto in Amsterdam 373 euro, terwijl Utrecht 240 euro rekent. In Den Haag betaal je 306 euro, in Gouda 315 euro en in Zwolle ‘maar’ 137,50 euro. In Leeuwarden betaal je 184 euro, tenzij de auto is weggesleept tussen 17:00 en 08:00 of op een zaterdag, zondag of feestdag. Dan betaal je 270 euro, inclusief voorrijkosten.
Verder betaal je nog voor de stallingskosten per dag. Ook dit verschil per gemeente, variërend van 15 euro tot 41 euro per 24 uur. Heb je daarnaast ook nog te maken met een wielklem? In Utrecht betaal je daarvoor 150 euro, in Amsterdam 194 euro en in Den Haag maar liefst 306 euro. Daarbij moet je de onbetaalde parkeerbonnen ook nog betalen.

Bel de gemeente

Het is aan te raden om de website van de gemeente te bezoeken om de exacte procedure van jouw gemeente door te nemen. Niet op elke gemeentewebsite staat duidelijk wat de kosten zijn voor het wegslepen en de opslag. Bel dus altijd even voor de zekerheid. Het is natuurlijk nog beter om goed te parkeren zodat je geen hoge bedragen hoeft te betalen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!