Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Wat kun je doen met je auto die door de coronacrisis stilstaat?

14-05-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
217 keer bekeken
  •  
automobilist bestuurder chauffeur 1127
Door al dat binnenzitten en thuiswerken vanwege de coronacrisis staat de auto vaker stil dan voorheen. Als een voertuig stilstaat, is dat natuurlijk goed voor het milieu. Maar voor de auto zelf kan dat nadelig uitpakken, bijvoorbeeld omdat de accu uitgeput raakt als de auto te lang blijft staan. Wil je weten wat je met je auto kunt doen? Wij zetten het voor je op een rijtje. 

Pleeg onderhoud

Nu je nergens heen hoeft, is dit de uitgelezen kans je auto naar de garage te brengen voor wat achterstallig onderhoud. Het zou zo maar eens kunnen zijn dat je een paar oranje lampjes op je dashboard hebt genegeerd, omdat je er toch geen tijd voor had. Garages zijn gelukkig niet gesloten, dus daar kun je op gepaste afstand terecht om het een en ander te laten doen.
Overigens is dit ook gelijk het perfecte moment om je auto eens flink te schrobben. Dit kun je uiteraard thuis doen met een emmer sop en de stofzuiger, maar de wasstraten zijn ook geopend. Als je thuis aan de slag gaat, vergeet dan niet de matten onder de stoelen uit te kloppen en met een opzetstuk ook tussen de stoelen te stofzuigen. Als je op den duur je auto wat meer gaat gebruiken, kun je in ieder geval schoon op pad.

Maak korte ritjes

Het is goed om je auto in beweging te houden. Elke dag is misschien wat overdreven en ook niet bepaald bevorderlijk voor het milieu, maar als je elke week op z’n minst een kwartiertje rijdt, voorkom je mankementen. Je accu kan uitgeput raken als het voertuig meer dan drie weken niet gebruikt is, omdat er stille verbruikers in de wagen zitten, bijvoorbeeld een klokje in het dashboard. Zelfs als je auto stilstaat wordt er stroom verbruikt. Bij elektrische auto’s die even stilstaan is het stroomverbruik een stuk minder, omdat de batterijen van deze auto anders in elkaar steken dan bij een benzineauto.
Als je auto écht heel lang stilstaat, kan het onderste deel van je banden afvlakken. Dit wordt ook wel ‘vierkante banden’ genoemd. Volgens de ANWB is het slim om de bandenspanning met 0,5 bar meer dan wat voor jouw auto wordt aangeraden, te verhogen. Op deze manier zakt de band iets minder door op één punt en voorkom je dat de vlakke kant ontstaat. 
Wanneer je je auto voor een langere periode niet gebruikt, kan het zijn dat je remmen als het ware vastplakken. Dat komt omdat de remschoentjes van de handrem zich kunnen hechten aan het materiaal. Dan spreek je wel over een periode van langer dan een maand dat je wagen stilstaat. In het ergste geval krijg je de auto niet meer van z’n plek, maar vaak springt de verkleving van de handrem vanzelf los. Om het ergste te voorkomen, kun je het beste je auto niet op de handrem, maar in de eerste versnelling zetten. 
Als je de optie hebt om je auto binnen te parkeren, is dat zeker aan te raden. Hoewel een auto tegen veel weersomstandigheden bestand is, voorkom je onnodige schade of andere mankementen door de wagen op een droge, warme plek te parkeren. 

Deel je auto

Je kunt met een groepje vrienden of familie een auto delen. Met oog op het coronavirus moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat de auto alleen gebruikt wordt door mensen die je kent en waarvan je weet dat ze geen gezondheidsklachten hebben. Als je besluit een auto met z’n allen te delen, kun je je aanmelden bij de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik. Hier kun je terecht voor een deelautoverzekering, een parkeerregeling voor een extra vergunning en een voorbeeldcontract. 
Bron: ANWB, AD
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor