Vijf jaar geleden is hij bedacht: de Bitcoin. Inmiddels zijn er wereldwijd dertien miljoen bitcoins in omloop die op dit moment vier miljard euro waard zijn. Deze week kreeg een winkel in Amsterdam een echte Bitcoinautomaat.
Virtueel geld
Bitcoins zijn digitale munten waarmee je op internet kan betalen. Je kan ze via internet rechtstreeks naar iemand sturen zonder dat ze langs een bank of tussenpersoon hoeven te gaan. Dat maakt dat de kosten voor het gebruik veel lager uitpakken dan bij fysiek geld. Je kan ze in elk land gebruiken. Je rekening kan niet bevroren worden en er zijn geen voorwaarden of willekeurige limieten.
Wisselen
Er bestaan verschillende online wisselkantoren zoals
Bitonic
waar je Bitcoins kan kopen of verkopen voor dollars, euro's en andere valuta. Je Bitcoins worden opgeslagen in je digitale portemonnee op je computer of mobiele telefoon. Als je je Bitcoins weer terug wil wisselen kun je dat ook online doen. Er zijn verschillende Bitcoinhandelaren, die je Bitcoins omzetten in geld tegen een kleine vergoeding.
Bedrijven
Steeds meer bedrijven staan open voor betalingen met Bitcoins. Zo kun je bij
Bas Energie
je energierekening betalen met Bitcoins of een pizza bestellen bij
Thuisbezorgd
en afrekenen met Bitcoins.
Onvoorspelbaar
Er kleven ook nadelen aan het gebruik van Bitcoin. De koers is erg onvoorspelbaar en het systeem is gevoelig voor hackers. Zo is onlangs de Japanse Bitcoinbeurs
Mt Gox
failliet gegaan en verdwenen er hierdoor zo'n 850.000 Bitcoins, wat in dollars zo'n $400 miljoen is.