Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Wat is het nut van een annuleringsverzekering?
12-03-2020
•
leestijd 2 minuten
•
11638 keer bekeken
•
Een vakantie is meestal iets waar je al een tijdje naar uitkijkt. Als je die moet annuleren, is dat heel vervelend. Helemaal wanneer je annuleringsverzekering de kosten niet vergoedt. Helaas hebben mensen vaak verkeerde verwachtingen hierover.
De volgende redenen voor annulering worden bijvoorbeeld niet vergoed door een standaard annuleringsverzekering:
Natuurrampen.
Uitbraak ziektes / besmettingsgevaar (recent nu met het coronavirus).*
Negatief reisadvies (Bij de meeste verzekeraars).
Beëindiging relatie (Bij echtscheiding en ontbinding geregistreerd partnerschap krijg je meestal wel een vergoeding).
Overlijden familielid wanneer deze al ziek was, toen de vakantie werd geboekt
*Kies je voor een uitgebreidere annuleringsverzekering, dan vergoeden sommige verzekeraars de kosten wel als je annuleert vanwege het coronavirus.
Waarom dan toch afsluiten?
Zoals je ziet, zijn annuleringsverzekeringen best strikt in wat een geldige reden voor annulering is. ‘Maar waarom zou ik dan nog een annuleringsverzekering afsluiten?’, denk je misschien. Het blijft altijd een persoonlijke afweging. Kun je het verlies dragen als je de vakantie annuleert of afbreekt zonder dat je je geld terugkrijgt? Dan is een annuleringsverzekering niet per sé nodig. Als je dit niet kunt of wilt, is een annuleringsverzekering afsluiten toch een goed idee.
Tip! Sluit je annuleringsverzekering altijd binnen 14 dagen na de boeking van je reis af. Wacht je langer, dan is afsluiten niet meer mogelijk of krijg je een beperktere dekking.
Wat vergoedt een annuleringsverzekering?
In de volgende gevallen vergoedt je annuleringsverzekering de kosten als je je vakantie annuleert of afbreekt:
Onverwacht overlijden of ernstig ziek of gewond raken van jezelf, een familielid, huisgenoot, of de gastheer/-vrouw waarbij je verblijft.
Je ontdekt na de boeking dat jij of je partner zwanger is.
Je krijgt vlak voor vertrek of tijdens je reis een nieuwe woning.
Je hebt een vast dienstverband en verliest onverwacht je baan.
Je begint na een periode van werkloosheid bij een nieuwe werkgever die niet akkoord gaat met je vakantie.
Je gaat scheiden of verbreekt je geregistreerd partnerschap na de boeking.
Tip! Dit zijn de meest voorkomende redenen voor annulering bij een annuleringsverzekering. Bekijk voor een uitgebreidere lijst dit artikel op Geld.nl of op de website van Consumentenbond.
Let op! Je krijgt altijd alleen een vergoeding als het risico nog niet bekend was toen je de vakantie boekte. Als dat wel het geval was, vergoedt je annuleringsverzekering niets. Bijvoorbeeld als je al een conflict had met je werkgever waardoor je kon verwachten dat je ontslagen zou worden.
Daarnaast verschillen de details van deze dekkingen per verzekeraar. Controleer dus altijd goed verzekeringsvoorwaarden van je eigen annuleringsverzekering.