Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat is beter: lezen uit een papieren boek of op een e-reader?

29-07-2024
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
77830 keer bekeken
  •  
E-reader papieren boek 1280

Steeds meer Nederlanders ruilen hun papieren boeken in voor e-readers. Meer dan 40 procent heeft inmiddels weleens een digitaal boek gelezen. Maar is het digitale alternatief echt beter? Want wat is eigenlijk duurzamer? En wat is het verschil in leesbeleving en de kosten?

Wat is beter voor de leesbeleving?

De verschillen in de leesbeleving tussen een e-boek en een papieren boek zijn natuurlijk grotendeels afhankelijk van wat je zelf fijn vindt. Bij het lezen van een e-boek zie je alleen de pagina die je leest. Sommigen vinden dit erg prettig, omdat dit voor minder afleiding zorgt. Anderen vinden het juist vervelend dat je niet makkelijk door het boek heen kan bladeren en afbeeldingen vaak minder goed te zien zijn.

Brein reageert anders op digitale tekst

Maar er is ook onderzoek gedaan naar het verschil in leesbeleving tussen e-boeken en papieren boeken. Hieruit blijkt dat je brein anders werkt als je een tekst digitaal leest dan op papier. Digitaal lees je teksten sneller of ga je ze zelfs scannen. Dit zorgt ervoor dat digitale teksten minder goed blijven hangen dan teksten op papier.

Diepgaand een tekst lezen kan ook op een e-reader

Er is hierbij wel een verschil tussen het lezen van een e-boek op een e-reader en andere digitale apparaten. Uit recent onderzoek blijkt dat mensen op de e-reader niet oppervlakkig en snel, maar juist diepgaand een tekst lezen. Dit is eigenlijk hetzelfde als bij een papieren boek.

Wat is beter voor je ogen?

Een belangrijk verschil tussen e-readers en tablets is dat e-readers gebruik maken van digitale inkt oftewel een ‘e-ink-scherm’. Bij led-schermen wordt het beeld zo’n vijftig keer per seconde opnieuw opgebouwd. Bij e-ink-schermen is dat maar één keer, waarna het beeld stabiel blijft.

Doordat de schermen van e-readers niet 'knipperen' zijn ze rustiger voor je ogen. Een scherm van een e-reader is daardoor minder belastend voor je ogen dan het led-scherm van een tablet en leest in principe net zo makkelijk als een papieren boek.

Doordat het beeld maar één keer wordt opgebouwd, vraagt dit scherm ook veel minder stroom. Hierdoor heeft de accu van je e-reader ook een veel langere levensduur dan die van je tablet of telefoon.  

Daarnaast kun je e-readers aanpassen aan jouw persoonlijke leesvoorkeuren. Je kunt bijvoorbeeld de letters vergroten of het lettertype aanpassen. Dit kan comfortabeler zijn voor je ogen.

Wat is duurzamer?

Materialen

Op het eerste gezicht denk je waarschijnlijk dat e-readers het meest duurzaam zijn. Daar is namelijk geen papier voor nodig. Er hoeven dus geen bomen te worden gekapt. Toch ligt het iets gecompliceerder dan dat.

Voor het maken van e-readers zijn verschillende materialen nodig, waaronder plastic en metalen. Het delven van deze materialen beschadigt de natuur en deze materialen zijn niet hernieuwbaar. De productie van een e-reader kost daardoor enorm veel energie en materialen.

Voor het maken van boeken moeten bomen worden gekapt of moet oud papier worden gerecycled. Voor deze processen is veel water nodig. Dit kan oplopen tot wel 25 liter per kilo papier. Daarnaast bevatten sommige boeken milieubelastende inkt.

Toch is het maken van één papieren boek milieuvriendelijker dan het produceren van één e-reader. Maar een papieren boek en e-reader gebruik je op verschillende manier. Op een e-reader kun je namelijk heel veel verschillende boeken lezen. Om te kunnen vaststellen wat duurzamer is, is het daarom belangrijk om het gebruik mee te nemen.

Gebruik

De milieu-impact van een e-reader of papieren boek is enorm afhankelijk van het gebruik. Als je veel boeken op een e-reader leest, wordt deze steeds duurzamer ten opzichte van het papieren boek. Ervan uitgaande dat ieder boek één keer gelezen wordt, ligt het omslagpunt bij ongeveer 30 tot 60 boeken. Als je meer dan dat aantal boeken leest op een e-reader, is de milieu-impact lager dan bij hetzelfde aantal papieren boeken.

Maar als je boeken gemiddeld meer dan één keer leest, ligt het kantelpunt verder. Als alle papieren boeken minstens twee keer worden gelezen, omdat je ze bijvoorbeeld deelt met een vriend, moet je zo’n 60 tot 120 boeken lezen op een e-reader om de milieu-impact hetzelfde te laten zijn.

Het is lastig om vast te stellen waar het precieze omslagpunt ligt, omdat er veel onzekerheden zitten in de berekening en niet alle data beschikbaar is. Er is vaak weinig bekend over het type papier, het soort inkt, de dikte van het boek, het printproces en de levensduur van een e-reader.

Er zit ook nog een verschil in de milieu-impact tijdens het lezen. Voor het gebruik van een e-reader is stroom nodig. Voor een papieren boek is dat natuurlijk niet het geval. Dit betekent automatisch dat vaker lezen van een papieren boek duurzamer is dan het vaker lezen van een boek op een e-reader.

Wat is goedkoper?

Voor papieren boeken geldt een vaste boekenprijs. De uitgever bepaalt de prijs van het boek en de boekwinkel moet deze prijs overnemen. Dit om prijsconcurrentie tussen boekhandels te voorkomen.

De aanschafkosten van een e-reader liggen hoger dan die van papieren boeken. Maar e-boeken zijn daarentegen meestal goedkoper, niet alleen omdat er voor deze boeken géén vaste prijs geldt, maar ook omdat er minder productie- en distributiekosten bij komen kijken. Nederlandse e-boeken zijn daardoor gemiddeld 40 procent goedkoper dan de papieren versie.

Daarnaast is het soms mogelijk om een abonnement af te sluiten bij een aanbieder van e-boeken. Zo kun je voor een vast bedrag per maand onbeperkt boeken downloaden.

Vooral als je veel leest, kunnen e-boeken op de lange termijn goedkoper zijn dan papieren boeken. Lees je af en toe een boek? Bekijk dan of er tweedehands exemplaren worden aangeboden. Op deze manier kun je ook kosten besparen en dit is bovendien ook duurzamer.

Bronnen: ID.nl, Consumentenbond, Klimaathelpdesk, Milieu Centraal, Nederlands Dagblad, Iedereenleest.be, KVB Boekwerk, Vrije Universiteit, ereader.nl

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

RenzeK
RenzeK
24 aug. 2024 - 10:11
Er wordt aangegeven dat de plastic en metalen materialen in een e+reader niet hernieuwbaar zijn. Dit is natuurlijk de grootst mogelijke onzin. Metalen zijn vrijwel oneindig opnieuw te gebruiken en ook plastic is recyclebaar. Is er überhaupt onderzoek gedaan voor het schrijven van deze tekst?
Dampol
Dampol
31 jul. 2024 - 4:46
Ieder zijn eigen ding natuurlijk. Ik probeer zelf de schermtijd verminderen dus een papieren boek is stukken fijner en met een bibliotheek pas doe ik automatisch mee met de zuinigere versie. Ik vind het misleidend om te zeggen dat om papier te maken het zoveel water kost. Uiteindelijk is boek toch droog geworden dus de vocht is ook weer terug in omloop gekomen denk ik dan. Ps. Als je echt van plan bent om 100 boeken in je vacantie te lezen dan ben je zo wie zo beter voor de milieu bezig want die vliegtuig kaartjes zijn dan ook niet meer nodig 😜
tienalf
tienalf
30 jul. 2024 - 21:40
Geef mij maar een boek, 2de, 3de, 4de hands, maakt niet uit. Gewoon van de kringloop, rommelmarkt e.d. En een berg mee op vakantie? Boek mee kan ook anders, n.l. Dwarsliggertjes. Heel kleine (zak)boekjes met een volledige roman of zo. Gedrukt op heel dun papier (soort rijstpapier) en je leest het dus dwars. De rug horizontaal i.p.v. vertikaal. Vandaar de naam Dwarsligger. Kijk eens in de boekenwinkel - daar staat meestal een hele molen met de meest verrassende titels. Veel leesplezier!
gerardvantol
gerardvantol
30 jul. 2024 - 21:24
Op vakantie is een e-reader met zo'n 100 boeken erop wel een stuk makkelijker te vervoeren dan 100 boeken.
R. de Souverein
R. de Souverein
30 jul. 2024 - 14:29
Wat is beter ereader of papier? Ligt voornamelijk aan 't type boek. Verhalen dan heeft een ereader makkelijk de voorkeur. Maar heb je het over tekstboeken op school bv met wellicht diagrammen ed en waar informatie op pagina 100 en 111 aan elkaar verwant zijn, tja dat wil je niet echt op een ereader doen, even makkelijk bladeren is er niet bij. Trouwens wat hier in dit artikel totaal buiten beschouwing blijft is dat er nogal wat verschil tussen ereaders kan zijn en wat je er dus mee kunt. De meest gangbare zoals kobo dit en dat, de meest slechte opties op dat vlak. Met dat soort ereaders ben je grotendeels uitgeleverd aan bepaalde diensten die ze willen dat je erop gebruikt. Op ereader gebied is ook niet veel vooruitgang geboekt in mijn opinie. Sterker nog ik denk dat er (tenminste op bepaalde vlakken) sprake is van achteruitgang. Vind er maar een die nog een SD-kaart slot heeft bv is al lastig, bij m'n huidige zit dat irritant weggewerkt dus die haal je er niet even uit om er iets op te zetten via een cardreader en nu zit ik opgescheept met MTP bestandsoverdracht wat een achteruitgang is tov oude standaard overdacht methoden. Het ontbreekt aan fysieke knoppen. De enige fysieke knop die er bij m'n huidige nog op zit is de aan/uit knop. Geen volume knoppen (voor TTS volume bv), geen pagina switch knoppen, dus altijd vingerafdrukken op het scherm zelf. M'n oude had nog een jack out, BT verplicht meer stroom, straling, oplaad gedoe.... (etc. maar max woorden bereikt [punt])
1 Reactie
GroteGeer
GroteGeer7 aug. 2024 - 18:49
Ontwikkelingen gaan door - inmiddels e-readers mèt fysieke knoppen. Leesvaardigheid is iets wat ieder mens zich kan aanleren. Jongeren doen dit in hun opgroeiende jaren. Ouderen zijn meestal op vele vlakken gesetteld. Het iets nieuws aanleren - met minder elastisch vermogen - wordt dan lastig of zelfs een bewuste 'wil ik niet'. Prima, ieder zijn keus. Note: de gevorderde e-reader lezer heeft een hele rits aan extra mogelijkheden tot zijn / haar beschikking.
wimpel
wimpel
29 jul. 2024 - 16:09
Op vakantie met een e-reader met 100+ boeken handiger dan een doos vol boeken. Eerder haalden we een meter boeken, 2e hands. Boeken die tegenvielen of gelezen, bleven in de 'campingbieb' voor andere nederlanders.
omatine
omatine
29 jul. 2024 - 14:43
Ik lees alleen 's avonds in bed. Dan kost een papieren boek (lampje aan) dus meer stroom dan een e-reader. Bovendien stoor ik met het het licht van de e-reader (verlichting staat op 3%) mijn partner niet. Ik kan 's winteres lezen op mijn e-reader zonder dat ik koude handen krijg van het vasthouden van mijn boek, zonder leesbril (iets groter lettertype), met een woordenboek 'at the tip of my finger', ik hoef niet thuis (of in de bieb) te bedenken waar ik in de vakantie zin in heb, want ik neem gewoon alles mee wat ik heb, ik kan lezen tijdens het breien, want mijn e-book blijft zelf liggen, maar een boek niet. Kortom: ik zie alleen maar voordelen aan een e-reader. (Kobo - 2e in zo'n jaar of 10).
nietechtblond
nietechtblond
29 jul. 2024 - 14:26
Vrijwel al mijn boeken zijn 2e hands, uit de minibieb, de kringloop, van een boekenbeurs, gekregen etc, en als ik ze gelezen heb gaan ze weer het leescircuit in. Een boek wordt op die manier veel vaker dan 2x gelezen. Bovendien: de bomen die gekapt worden om papier te maken zouden wellicht niet eens geplant worden als we geen papier zouden gebruiken. Dus: hoe meer papier we gebruiken, hoe meer bomen er geplant moeten worden! En ja, ook de "beleving" van een papieren boek is een totaalplaatje wat ik mis bij lezen vanaf een scherm. Bovendien is een boek minder diefstalgevoelig en valt minder snel kapot. Lang leve het papieren boek!!
kama
kama
29 jul. 2024 - 14:23
Ik vind een e-reader o.i.d. niet prettig omdat even terugbladeren niet kan. En het licht is niet prettig. Ik lees alles van papier. Bijna allemaal boeken van de bibliotheek, een kleine 60 per jaar, dus heel milieuvriendelijk.
1 Reactie
snel0026
snel002629 jul. 2024 - 15:24
Ik kan op mijn e-reader net zoveel terugbladeren als ik wil.
Babibear
Babibear
29 jul. 2024 - 14:13
Ai, elke 2 jaar een nieuwe ereader? Mijn Kobo is van 2018 en nog lang niet moe. Ik lees uitsluitend op de ereader, hoef mijn partner niet te storen met hinderlijk leeslijst snachts, vroeger ging er een krat met boeken mee op vakantie, nu slechts een pocketformaat ereader. Ook het aanschaffen van een boek kan elk moment mits wifi bij de hand. Wat mij betreft een fantastisch product, en oh ja, ik lees veel!
inasmuch-
inasmuch-
29 jul. 2024 - 11:22
Ik ben dol op mijn ereader, heerlijk in mijn bed nog even lezen, licht hoeft niet aan, geen zwaar boek op mijn borst. Maar ik weet soms helemaal niet meer wat de titel is! De schrijver. Zo'n boek op tafel is totaal anders; je ziet het voorblad, je onthoudt de schrijver, je weet ongeveer waar die passage stond die je nog eens wilt lezen. Ik heb een kobo en dat is ook de enige op de markt die ik kan kopen ( ik heb geen apple dingen) en ik heb iedere 2 jaar weer een nieuwe nodig. Dus eigenlijk vind ik het on-dingen. Koop geregeld ook 2 e handsboeken of haal ze uit een straatbiebje.
1 Reactie
snel0026
snel002629 jul. 2024 - 15:26
Waarom ieder jaar een nieuwe e-reader? Ik doe al wel 12 jaar met mijn e-reader. IK kan elk moment zien wie de schrijver is en wat de titel van het boek is, dus.......
JannaCornelia
JannaCornelia
29 jul. 2024 - 11:22
De meeste boeken de ik lees, leen ik bij de bibliotheek. Deze mis ik in de vergelijkingen. Hier in Zeeland kun je met 1 abonnement terecht bij alle bibliotheken, dus nu ik op een ander eiland op vakantie ben, ga ik daar naar de bibliotheek. Ook kun je gratis boeken uit andere bibliotheken van Zeeland bestellen. Ik heb twee e-readers, op de ene zet ik weleens een boek uit de online bibliotheek, nogal wat werk, of ik lees die op mijn Ipad of telefoon, en op de andere lees ik boeken die ik bij Amazon bestel, altijd engelse. Die heb ik eigenlijk indertijd gekocht voor lange reizen. Ik heb geen moeite om te betalen voor een boek dat ik graag zelf wil hebben, bijvoorbeeld een naslagwerk, een flora, een woordenboek of een reisgids. Maar hoe vind ik nog wat plaats op mijn boekenplanken? De online bibliotheek is trouwens ook goed voorzien van luisterboeken, ook inbegrepen bij een abonnement.
lagerweij
lagerweij
29 jul. 2024 - 11:19
Geeft de voorkeur aan papieren boeken, die zijn duurder maar de beleving is veel intenser. Die schermen van e-readers in de zon zijn ook vervelend. Zit al regelmatig achter mijn computerscherm, papieren boek is echt veel relaxter.
1 Reactie
snel0026
snel002629 jul. 2024 - 15:28
Schijnbaar nog nooit een e-reader bekeken. Nooit last van zonlicht. Het scherm is net zo mat als de bladzijde van een boek.
nammko
nammko
29 jul. 2024 - 10:22
Ik lees ook het liefst gewoon een papieren boek. Alleen als ik lang op vakantie ga, neem ik ook mijn e-reader mee. Scheelt een hoop gesjouw en gewicht!
tenormin
tenormin
29 jul. 2024 - 9:58
Ik heb een e-reader maar, helaas, ik vind papieren boeken nog steeds het fijnst om te lezen, te voelen, te ruiken zelfs. Net als de krant. Heb hem natuurlijk opgezegd, werd veel te duur maar oh boy, wat mis ik hem. Heb wel een digitaal abonnement, maar ook dit: ik prefereer nog steeds het ritselende geluid van de krant (met boterhammetje en koffie 's-morgens). Kan dus allemaal digitaal, maar toch.. M.a.w. niet mijn cup of tea. Trouwens, mijn boeken kosten niets. Krijg titels doorgestuurd. Waarschijnlijk illegaal, maar ja, als ik ze weer toegestuurd krijg, ik ga niet deleten om braaf te zijn.
mollrm
mollrm
29 jul. 2024 - 9:43
Zelfs mijn moeder van 95 vind het heerlijk om te lezen op de e-reader.... de letters wt groter, en geen zware boeken om te hanteren.
Barns
Barns
29 jul. 2024 - 9:29
Een gewoon boek van papier! Al die onzinnige apparaten, men wordt steeds luier! Elektrische fietsen,e-readers, vaatwasser, robot stofzuiger etc. heb je niet nodig!
1 Reactie
snel0026
snel002629 jul. 2024 - 15:30
Als je zo redeneert heb je boeken ook niet nodig.
marleenvanh
marleenvanh
29 jul. 2024 - 9:03
Het enige wat voor mij telt is: 100 boeken in e-reader weegt 'de e-reader'. 100 papieren boeken zijn 'niet te tillen'. Verder... I ef-ing don't care! (Zorrie)
bemoei-al -
bemoei-al -
29 jul. 2024 - 9:01
Ik persoonlijk vind een e-reader een nutteloos product, je kan er maar 1 ding mee. Ik heb een e-reader app om mijn tablet. Dus: - Duurzamer. Gebruik van matrialen telt niet mee, want je hebt tablet toch al. - Meer gebruiksgemak. Je kan in een e-reader app makkelijker bladeren en zoeken dan in een e-reader en in een boek. - In een (goede, die ook nog grattis zonder reclame is) e-reader app, kan je veel instellingen aanpassen, om het helemaal naar je eigen hand aan te passen.
lpaard1981
lpaard1981
29 jul. 2024 - 8:24
zelf geef ik de voorkeur aan een papieren boek. Ik koop ze tweede hands op de rommelmarkt of een kringloopwinkel. Met een boek voor een ereader is dat toch lastiger. Zijn de letters heel erg klein gebruik ik een leesloep, daar zit ook een klein lampje in.
theovanherwijnen
theovanherwijnen
29 jul. 2024 - 8:24
Beste, Jullie schrijven alleen over een e-reader en een boek. wat had je gedacht van een e-reader downloden op je telefoon.
theovanherwijnen
theovanherwijnen
29 jul. 2024 - 8:24
Beste, Jullie schrijven alleen over een e-reader en een boek. wat had je gedacht van een e-reader downloden op je telefoon.
witteke
witteke
29 jul. 2024 - 8:14
En niet te vergeten,als je slechter ziet kun je de letters groter maken op een e-reader,ook heel belangrijk

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor