In de meeste wasstraten kun je als finishing touch je auto met was (laten) behandelen. Je favoriete voertuig gaat ervan blinken, zoveel is zeker. Maar wat is verder het nut van autowas, dat ook wel bekend staat als autowax?
Wax is het Engelse woord voor was. In het moderne Nederlands komen de woorden autowax en autowas door elkaar voor. Waxen betekent het in de was zetten van je auto.
Het product autowas bestaat uit diverse bestanddelen. De basis is daadwerkelijk was. Dat kan bijenwas zijn, maar ook kokoswas, carnaubawas (van de carnaubapalm) of een andere soort. Daaraan zijn diverse hulpmiddelen, zoals oliën en oplosmiddelen, toegevoegd om het poetsbaar te maken en ervoor te zorgen dat het niet plakkerig achterblijft op de auto.
Het regelmatig waxen van een auto helpt om de blanke lak, dat over de kleurlak van een voertuig is aangebracht, te behouden. Dat bovenste vernislaagje over de verf beschermt tegen de elementen. Sneeuw, regen, wind, straling van de zon, maar ook strooizout, vogelpoep of andere verontreinigingen worden dankzij de was (of wax) beter geweerd. De blanke laklaag geeft een voertuig ook zijn glans. Daarom blinkt een auto ook als er was overheen is gegaan.
Als de bovenste beschermlaag slijt, wordt de kans groter dat de autolak gaat verkleuren. Ook wordt je auto vatbaarder voor roestvorming. Waxen heeft daarom nut.
Het is niet aan te raden om een vuile auto te waxen. Dat kan ertoe leiden dat tijdens of na het aanbrengen van de was vuiligheid in de lak terechtkomt. Ga daarom eerst even langs de wasstraat of zet de tuinslang op je auto, voordat je begint met waxen.
De autowas kun je het beste aanbrengen op een droog oppervlak. Maak de auto na het wassen dus eerst droog met een doek of rij een rondje zodat de wind dit voor je doet. Wax hecht beter op een droge auto. Dik aanbrengen is niet de bedoeling, zorg voor een dun laagje dat gelijkmatig is aangebracht over het lakgedeelte.
Je autoruiten neem je beter niet mee. De vettige wax kan voor een waas zorgen, waardoor je zicht wordt belemmerd. Het is ook niet fijn om de wax aan je ruitenwissers te hebben. Mocht er toch een waslaag op de ruit of wissers zitten, dan is die het beste met wat water en ammoniak te verwijderen.
Parkeer je je auto altijd in de garage? Dan hoef je wat minder vaak de wax op je lak los te laten. Staat die altijd buiten, bijvoorbeeld onder bomen waarin poepende vogels vertoeven? Dan is het aan te raden om wat vaker een waslaag aan te brengen, omdat de elementen meer vat hebben op je voertuig en de waslaag doen slijten.
Je kunt vaak met het blote oog wel zien of er een nieuwe waxbeurt nodig is of nog niet. Parelen druppels water op de lak van je auto? Dan is de waslaag nog in orde. Oogt je auto doffer en blijven waterdruppels er niet meer mooi op liggen? Dan is dat het teken dat de waslaag zijn beste tijd heeft gehad. Na zo’n twee of drie maanden is dit vaak wel het geval, maar het maakt zoals gezegd uit of je auto 's nachts binnen of buiten staat.
bron: ANWB, Carcare, Carthrottle
Heb jij een vraag over je auto of het onderhoud? Stel deze dan hier op Kassa's Vraag & Beantwoord! Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum!
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!