Er was de afgelopen weken veel te doen om de aangekondigde importheffingen van Donald Trump. De Amerikaanse president vindt dat de handelsbalans tussen Europa en de VS nu in het nadeel van Amerika uitvalt. Hij dreigt met grote stijgingen van de importtarieven, waardoor een reactie van Europa niet uit kan blijven. Maar hoe meer Trump oproept dat Amerikanen voor zichzelf moeten kiezen, des te meer Europese consumenten lijken te denken: Dat kunnen wij ook! En dat begint al in de supermarkt.
Het blijkt alleen niet altijd even makkelijk om van producten in de supermarkt te achterhalen of het om een Europees of een Amerikaans merk gaat.
Consument Piet Provilij weet hier inmiddels alles van. Hij en zijn vrouw besloten onlangs, als vorm van protest tegen het beleid en de aangekondigde heffingen van de huidige Amerikaanse regering, alleen nog maar producten uit Nederland of uit Europa te kopen tijdens het boodschappen doen. Zo kwam Piet er in zijn zoektocht achter dat zelfs sommige hagelslagmerken die een oer-Hollands karakter hebben, tóch van een Amerikaans concern afkomstig blijken te zijn.
Het goede nieuws is, zo bevestigt ook retaildeskundige Paul Moers in Kassa, dat voor elk Amerikaans product uit de supermarkt een Europees alternatief te vinden is. Bijkomend voordeel voor de portemonnee kan zijn dat je hiermee vaker bij huismerken van de supermarkten uit zult komen, die doorgaans goedkoper zijn dan de (Amerikaanse) A-merken.
En zouden de supermarkten zelf het ook gemakkelijker gaan maken voor Nederlandse burgers om producten uit Europa te herkennen in de winkel, zoals bijvoorbeeld in Denemarken al het geval is? Moers verwacht niet dat dit in Nederland snel zal gebeuren, maar een trend als deze (het boycotten van Amerikaanse producten in de winkel) kan via bijvoorbeeld sociale media in een sneeuwbaleffect terecht komen. Uiteindelijk verkopen de supermarkten wat de consument wil kopen, stelt Moers.
Nederlandse consumenten hoeven volgens retailexpert Moers echter niet snel te vrezen voor hogere prijzen van Amerikaanse producten in de supermarkt. Dit omdat er niet veel producten zijn die sec uit Amerika komen. In de meeste gevallen heeft een uit Amerika afkomstig merk namelijk óók een fabriek in Europa.
Voor de activistische consument Piet maakt dit echter geen verschil in zijn koopgedrag; hij kiest enkel en alleen nog voor de Europese of Nederlandse merken tijdens zijn rondje boodschappen doen.
Wil jij zelf onderzoeken welk Europees alternatief er is voor uit Amerika afkomstige gadgets of voedingsmiddelen? Er zijn verschillende initiatieven ontstaan via fora zoals dit topic op Tweakers of websites als Go European waar dit voor je is uitgezocht.
voor software heeft de EU een site in de lucht gebracht voor Eupese alternatieven
De pc dan ook maar de deur uit?
We hoeven natuurlijk niet alles uit de USA te boycotten. Trump krijgt vanzelf een keer het lid op de neus als zijn kiezers merken dat zij ook geraakt worden door zijn acties.
@ Miske 10
En daarom winkel en tank ik tegenwoordig voor veel dingen in Duitsland… 😁
Daar gaan we weer: DAT KAN NIET IEDEREEN, dit soort opmerkingen zijn gewoon niet nuttig, net zoals, WIJ KUNNEN DAT WEL MAAR, JULLIE NIET.
Zelfs je zin klopt niet:
En daarom winkel en tank ik tegenwoordig voor veel dingen in Duitsland.
Dus, je winkelt en tankt voor veel dingen in Duitsland.
Veel Nederlandse producten, ook de niet A-merken, zijn de afgelopen jaren al flink gestegen … en zullen nu onder het mom van: ‘ we kunnen niet anders’ ook weer gaan stijgen.
Steeds vaker vraag ik mij af waarom producten ineens zoveel duurder zijn geworden … ook als ze uit Nederland komen. Niet alleen de A merken, maar ook die van winkelmerken.
Koop al jaren walnoten bij de LIdl van het merk Alesto
Iedere morgen een klein handje vol ( niet te veel natuurlijk ) eten..
Bevatten gezonde Omega-3 , vezels en zijn cholestorol en bloeddrukverlagend
( schijver van deze reactie is er inmiddels 70 mee geworden )
De verpakking meldt in diverse talen trots dat het produkt gemaakt/ verpakt is in de USA …
Zal dus op zoek moeten naar een alternatief ?
Groeten uit Z.O. Drenthe,
Tjerk 🤓
Zelf een walnotenboom planten? Laat u wel adviseren over welke soort, want er zijn vele rassen met een duidelijk verschil in kwaliteit noten.
Ik voorzie de familie en alle bekenden van mijn walnoten.
Koop gewoon de goedkopre huismerken..worden uiteraatd ook steeds duurder,maar het verschil blijft,zie wel dat dat het verschil van sommige huismerken
met de A- merken stiekem qua prijsverschil
krimpt..waarom denken velen dat huismerken veel minder [ kwaliteit en/of smaak] zijn ? Denk,dat het bij velen tussen de oren zit.Als ze het niet weten kraait er geen haan naar..uitgeprobeerd in de ouderkamer van een school..A-merk-koffie vervangen voor een goedkoper duitse-supermarktmerk,zonder andere ogen ib de bussen doen..nooit commentaar over de "verandering" gehoord !!!
Met "oer-Hollands" wordt natuurlijk "oer-Nederlands" bedoelt...!
Nederlandse consumenten hoeven volgens retailexpert Moers echter niet snel te vrezen voor hogere prijzen van Amerikaanse producten,
Dat klopt, want ze verhogen gewoon alle prijzen.
Precies dat, hebben ze weer een nieuwe reden om de prijzen gewoon te verhogen en dan zeggen tja....USA.
Kassa bedankt om dit even op de kaart te zetten, dan kunnen ze daar mooi op in spelen.
er zal weer alles uit de kast worden gehaald om de prijzen weer te verhogen.
Precies dat, hebben ze weer een nieuwe reden om de prijzen gewoon te verhogen en dan zeggen tja....USA.
Kassa bedankt om dit even op de kaart te zetten, dan kunnen ze daar mooi op in spelen.
Paul Moers noemt terecht het voorbeeld van Heinz, een Amerikaanse bedrijf dat heel veel producten in Elst maakt. Het is niet zo simpel om te bepalen wat Amerikaans is en wat Europees.
het gaat erom dat het een Amerikaans bedrijf is. Er zijn vast alternatieven voor die produkten van Europese bedrijven te vinden.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!
wat ik niet goed begrijp... Strumpf verhoogt de tarieven op Europese producten... (???) daar hebben ze dan toch eigenlijk alleen zelf last van, zolang ze toch die producten blijven kopen
Ze gaan dan hoogstwaarschijnlijk minder hier kopen (op termijn) zodat de Europese fabrikanten er minder zullen verkopen...
Is het dan niet zo dat die fabrikanten hier dan juist goedkoper zouden moeten worden om toch nog voldoende te kunnen verkopen??
Of heb ik het nu helemaal mis ???
Ik mag hopen van wel, ieder nadeel heeft z'n voordeel (Johan).