Wat dekt je reisverzekering bij code geel of oranje?
28-07-2020
•
leestijd 3 minuten
•
5935 keer bekeken
•
De zomervakantieperiode is in volle gang. En we mogen, ondanks de coronamaatregelen, weer op reis binnen Europa. De overheid heeft enkele landen binnen Europa een code geel reisadvies gegeven. Hier mag je naartoe als je goed oplet en je aan de regels houdt. Er zijn ook landen met code oranje. Niet-noodzakelijke reizen, zoals vakanties, naar die landen worden afgeraden. Maar hoe ben je eigenlijk verzekerd als je naar een land met code geel of oranje reist en wat als de situatie ter plekke verandert?
Tip! Check vlak voor vertrek altijd het actuele reisadvies en houd dit ook tijdens je vakantie goed in de gaten op Nederlandwereldwijd.nl, een website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bekijk ook de informatie en het reisadvies van de overheid van het land waar je op bezoek bent.
Wat vergoedt je reisverzekering bij code geel?
In principe mag je naar een land waarvoor het reisadvies code geel geldt gewoon op vakantie. Zolang je maar voorzichtig bent en je aan de coronaregels houdt die ter plaatse gelden. Je reisverzekering is dan ook gewoon geldig, zou je denken. Toch zitten er een paar addertjes onder het gras voor schades die verband houden met corona.
Je bent in elk geval wel verzekerd voor ‘gewone schades’ zoals het kwijtraken of gestolen worden van je bagage of als je om niet-coronagerelateerde reden langer moet blijven of juist eerder naar huis moet terugkeren.
Schades door corona
Maar wat nu als je wel te maken krijgt met corona? Moet je bijvoorbeeld in quarantaine op je vakantiebestemming of gaat het land waar je bent toch ‘op slot’? Dan krijg je meestal geen vergoeding voor extra reis- en verblijfskosten. De meeste reisverzekeraars beschouwen voor boekingen sinds 11 maart 2020 (toen de World Health Organisatie Corona officieel als wereldwijde pandemie bestempelde) corona niet meer als een onvoorzien risico. Je had kunnen weten dat je risico liep, redeneren de verzekeraars. Dit geldt bij de meeste reisverzekeringen ook als je naar een land met code geel reist.
Een uitzondering hierop is als jij of één van je meeverzekerd reisgenoten ziek wordt. De medische kosten tot Nederlandse tarieven vallen dan gewoon onder je zorgverzekering. Als je een dekking voor medische kosten hebt bij je reisverzekering, kun je daar terecht voor de kosten die hoger zijn van Nederlandse tarieven. Ook kosten voor quarantaine en eventuele extra verblijfskosten worden vaak wel vergoed als jij of één van je reisgenoten zelf besmet is.
Hoe ben je verzekerd bij code oranje?
Als de overheid voor een land het reisadvies oranje afgeeft, is dit een duidelijk signaal dat reizen voor vakanties worden afgeraden. Boek je dus toch een vakantie naar een land waar op dat moment code oranje geldt? Dan heb je met je reisverzekering geen dekking voor schades en kosten die te maken hebben met corona. Je hebt immers bewust voor een risicovollere reisbestemming gekozen.
Wat als geel oranje wordt?
Natuurlijk kan het ook gebeuren dat tijdens of vlak voor je vakantie in een code geel land het reisadvies wijzigt naar code oranje. Bij sommige verzekeraars mag je de reis dan wel annuleren. Maar dit verschilt per verzekeraar. Bij enkele verzekeraars moet je wachten tot vlak voor vertrek, omdat het reisadvies tot die tijd nog kan veranderen.
Verslechtert het reisadvies tijdens je vakantie? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Doe je namelijk niets en besluit je in een land te blijven waar code oranje geldt, dan vervalt wellicht de dekking van je reis- en annuleringsverzekering. Dit geldt echter alleen voor dekkingen die iets te maken hebben met corona. Verlies en diefstal van bagage blijft bijvoorbeeld wel verzekerd. Dit geldt ook als het reisadvies voor vertrek wijzigt van naar oranje en je besluit toch te gaan.