Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wasverzachter voor zacht wasgoed: wel of niet doen?

16-09-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
18856 keer bekeken
  •  
verzachter_1280

Wil je schoon wasgoed? Dan gebruik je uiteraard een wasmiddel. Wil je ook lekker zachte was, gebruik je dan een wasverzachter? Of kun je prima zonder en het geld voor aanschaf van het product op zak houden? We bespreken de voors en tegens van wasverzachter met huishoudexpert Zamarra. De fabrikanten Miele en AEG vertellen of gebruik van wasverzachter kwaad kan voor je wasmachine en wasdroger.

Misschien sta je er niet altijd bij stil en gebruik je uit gewoonte een wasverzachter bij elke wasbeurt. Dan is het interessant om te weten: wat doet een wasverzachter met je wasgoed? “Wasverzachters maken een vetlaagje op je kleding”, zegt Zamarra Kok. Zij is huishoudexpert en blogger bij onder meer de Telegraaf. Zelf gebruikt ze nooit een wasverzachter. “Er zijn heel veel producten in de winkel waarvan ons wijs is gemaakt dat we ze nodig hebben, wasverzachter is daar een van.”

Volgens Zamarra biedt regelmatig gebruik van het middel vooral nadelen. “Als consumenten consequent wassen met wasverzachter, blijft die vetlaag in je wasmachine hangen.”

Grotere kans op wasluis

Het grootste deel van wasverzachter spoelt volgens de huishoudkundige ook weer weg door de afvoer. “Hierdoor is het effect minimaal. Door de vettigheid van de wasverzachter is de kans op wasluis en nare geurtjes in de wasmachine zelfs groter. Beter is om een wasparfum of een paar drupjes essentiële olie aan de was toe te voegen in plaats van wasverzachter. Die producten kan je gewoon in hetzelfde vakje doen als dat van de wasverzachter.”

Ook als je een wasdroger gebruikt voor je schone was, kan gebruik van een wasverzachter nadelig uitpakken, verklaart Zamarra. “Door de wasverzachter kan de sensor in de wasdroger soms niet goed meer meten wanneer je kleren droog zijn. De droger blijft daardoor langer dan nodig draaien.”

We gaan ook te rade bij Unilever. De producent van vele wasverzachters, waaronder Neutral en Robijn, houdt er een andere lezing op na. Wasverzachters vormen niet letterlijk een vetlaagje: “Wel blijven de actieve stoffen in wasverzachters achter op de vezels, waardoor de vezels beschermd worden en de kleding een fijn en zacht gevoel krijgt.”

Let op het waslabel

Aan de meeste kledingstukken hangt een waslabel. Daarop staat van welk materiaal het is gemaakt en je leest er de bijbehorende wasvoorschriften op af. Volgens Zamarra mag je bepaalde stoffen absoluut niet met wasverzachter wassen. “Het vettige laagje op de vezels zorgt er bijvoorbeeld voor dat microvezeldoekjes en sportkleding geen vocht meer absorberen. Om die reden worden je handdoeken er ook niet beter op.”

Unilever onderschrijft deze lezing. “Voor sommige soorten textiel, bijvoorbeeld kleding met een speciale behandeling of constructie, is wasverzachter inderdaad niet zo goed. We raden consumenten daarom ook altijd aan om het wasadvies zorgvuldig te lezen en op te volgen.”

Geen wasverzachter, maar zijn er alternatieven?

Voor sommige soorten kleding wordt gebruik van een wasverzachter dus afgeraden, omdat het product niet goed is voor het textiel. Als je dan toch graag wilt dat je wasgoed zacht uit de wasmachine komt, wat moet je dan? Zamarra heeft een simpel advies. Volgens haar is de wasdroger gebruiken eigenlijk al voldoende. “De beweging en de warmte van de wasdroger geven genoeg wrijving om je was zacht aan te laten voelen. En als je echt wilt, kan een scheut azijn als alternatief voor wasverzachter ook helpen.”

Unilever geeft ook aan dat een wasdroger ervoor zorgt dat de was zachter wordt. Volgens de producent van wasmiddelen komt de was tegenwoordig sowieso wat zachter uit de wasmachine dan vroeger. De reden? We gebruiken nu minder waspoeder dan voorheen.

Hang de was buiten!

Niet iedereen beschikt over de luxe van een wasdroger. Wat als je er thuis niet eentje hebt, of bewust niet zo’n energieslurper wilt gebruiken? Zamarra weet raad: “Dan is je wasgoed buiten hangen aan een wasrek ook een goede optie. En dan ben je milieutechnisch gezien beter bezig!”

Dit zeggen Miele en AEG, Fabrikanten van wasmachines en drogers

Wat doet wasverzachter met je wasgoed, de wasmachine en wasdroger?
Is gebruik van wasverzachter nadelig voor de wasmachine? Dat valt mee, aldus Miele: Maar in theorie kan veelvuldig gebruik van wasverzachter wel leiden tot een ophoping van resten in de wasmachine.

Wil je voorkomen dat de restanten van wasverzachter je wasmachine vervuilen? Was dan regelmatig een keer op 60 graden of hoger. Zo kun je bacteriën en andere afzettingen uit de wasmachine verwijderen. Als je dit regelmatig herhaalt, worden resten van wasverzachters verwijderd en vermijd je de vorming van het vettige wasluis en onaangename geurtjes.

AEG wijst er, net als Zamarra op, dat de sensor van de wasdroger minder goed kan gaan functioneren door gebruik van wasverzachters. Hierdoor kan een droogcyclus onbedoeld langer duren. De tip: reinig de sensor van de droger regelmatig, zeker als je wasverzachter gebruikt.

Gebruik niet te veel... of te weinig

Fabrikanten Miele en AEG raden aan om de doseerinstructies te volgen die op de verpakking staat van de wasverzachter. Doseer je goed, dan hopen zich minder snel restanten op in de wasmachine. Giet je te veel in het wasverzachterbakje? Dan is dat niet goed voor de was. Te veel verzachter tast het absorberend vermogen van bijvoorbeeld handdoeken en theedoeken aan.

Gebruik je er te weinig van? Dan heeft de wasverzachter minder of nauwelijks effect. Je houdt er hoogstens een licht waarneembaar geurtje aan de was aan over.

Wasdroger “geeft de beste zachtheid”

Miele geeft aan dat de wasdroger een verzachtend effect heeft op wasgoed. Het werkt zelfs beter dan een wasverzachter. "Het gebruik van een wasdroger levert over het algemeen de beste resultaten op het gebied van de zachtheid van textielstoffen."

Fabrikanten raden gebruik van azijn af

De tip van Zamarra om azijn te gebruiken tijdens de wasbeurt, bijvoorbeeld ter vervanging van wasverzachter, wordt afgeraden door de fabrikanten. Het zuur van (schoonmaak)azijn is eigenlijk te agressief en kan na verloop van tijd rubberen afdichtingen, slangen en metalen onderdelen van de machine aantasten.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!