Hybride warmtepompen zijn populairder dan ooit. Voor degene die denkt dat dit door milieuredenen komt vergist zich, de gasprijzen zijn ontzettend hoog en mensen zijn opzoek naar een goedkoper alternatief. Volgens het AD ziet Remeha, producent van deze pompen, de laatste maanden zo'n vijf tot zeven keer meer aanvragen binnenkomen.
Ondanks de duurzame bijwerkingen van deze pompen zijn de beweegredenen voor huishoudens met een hybride pomp vaak financieel. Wie zich blauw betaalt aan gas zoekt een goedkopere weg. Ook verwarmingsproducent Intergas ziet "een enorme stijging" van de vraag naar hybride warmtepompen van consumenten en installateurs door de hoge gasprijs en de verhoging van de subsidie die dit jaar van kracht is geworden.
Een hybride warmtepomp fungeert als het hulpje van de cv-ketel en wordt nabij de ketel geïnstalleerd. Alleen voor warm water en op heel vrieskoude dagen brandt de cv-ketel nog. Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, daarvoor is een buitenunit nodig. Zo’n unit ziet er net zo uit als de buitenunit van een airco. Het gasverbruik daalt met ongeveer twee derde. Het apparaat inclusief installatie en na aftrek van de subsidie kost minimaal 3000 euro.
Uit een onderzoek onder 1750 leden van Vereniging Eigen Huis blijkt dat door de gestegen gasprijzen 20 procent van de woningeigenaren versneld gaat verduurzamen. Mensen maken zich zorgen over de gasrekening. Wie al een nieuw contract heeft, betaalt gemiddeld 75 euro per maand meer voor gas en stroom. Van de groep die al te maken heeft met de hogere prijzen, wil de helft het huis energiezuiniger maken. 40 procent overweegt een hybride warmtepomp, terwijl dat voor de energiecrisis nog 33 procent was. De warmtepomp is daarmee de populairste maatregel, gevolgd door zonnepanelen.
Bron: AD/Vereniging Eigen Huis/ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!