Laserbehandelingen kunnen de verouderde huid echt jonger laten lijken. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De warmte van laserpulsen stimuleert de aanmaak van collageen, een eiwit dat zorgt voor stevigheid en elasticiteit van de huid.
Schoonheidsspecialisten en dermatologen maken al jaren gebruik van lasertechnologie om rimpels te bestrijden, maar over de precieze werking was tot dusver weinig bekend. Zo werd vooral gekeken naar de rol van licht en minder naar die van warmte.
Susanne Dams, onderzoeker aan de faculteit biomedische technologie van de TU/e, nam de proef op de som. Zij toonde aan dat warmteschokjes leiden tot een verhoogde productie van collageen. Haar onderzoek sluit uit dat licht dat effect veroorzaakt. De natuurlijke aanmaak van collageen neemt af na het 25e levensjaar.
De behandeling werkt het beste wanneer de huid gedurende acht tot tien seconden verwarmd wordt tot een temperatuur van 45 graden. Bij een hogere temperatuur of langere blootstelling, kunnen huidcellen beschadigd raken.
Het effect van een laserbehandeling is tijdelijk. De aanmaak van collageen is 48 uur na de behandeling terug op het oude niveau. Het extra collageen dat in de tussentijd wordt geproduceerd, draagt wel gedurende langere tijd bij aan een stevigere en soepelere huid.
Hoewel niet licht maar warmte bijdraagt aan verjonging van de huid, blijft een laser door zijn precisie volgens Dams het aangewezen instrument ,,Een laser kan namelijk specifieke elementen in de huid verwarmen, waardoor de rest ongemoeid blijft. Dat geeft het beste effect.'' ANP