Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wanneer krijg je subsidie bij gebruikte of nieuwe elektrische auto’s?

20-08-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
173 keer bekeken
  •  
elektrische auto laadpaal 1127
Overweeg jij een nieuwe of tweedehands elektrische auto aan te schaffen? Dan wil je vast weten hoe het zit met mogelijke financiële steun vanuit de overheid. We zetten in dit artikel op een rij wat jij moet weten.
Als consument kun je na 4 juni 2020 subsidie krijgen als je een nieuwe of tweedehands elektrische auto koopt of leaset*. Deze subsidie staat bekend als Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). De overheid steunt dan je aankoop. Bij een nieuwe ‘middenklasse’ elektrische auto is de subsidie 4000 euro. Gaat het om een gebruikte auto? Dan kun je 2000 euro subsidie krijgen.
*Als je een auto leaset, betaal je deze maandelijks af. Dit doe je aan het bedrijf dat de auto aanbiedt. Leasing kun je daardoor zien als een vorm van krediet, waarbij jij binnen een vooraf afgesproken periode het geleende goed – in dit geval een auto – terugbetaalt.

Alleen voor persoonlijk gebruik

Aan de subsidie zitten wel allerlei regeltjes vast. Deze geldt namelijk alleen voor particulieren. Je hebt dus recht op de financiële steun wanneer je de auto voor persoonlijk gebruik aanschaft of leaset. Wanneer je de auto wilt gebruik voor zakelijk rijden (lees: als ondernemer of als werkauto), maak je geen aanspraak op zo’n subsidie. Ook als je via je werkgever leaset en hierdoor minder bijtelling betaalt, kom je niet in aanmerking voor de aanschafsubsidie.

Kleine of compacte middenklasse auto’s

Daarnaast kun je niet voor elk type elektrische auto steun krijgen. Alleen voor kleine of compacte middenklasse auto’s met een nieuwprijs, ook wel catalogusprijs, tussen de 12.000 en 45.000 euro is de subsidie te verkrijgen. Het geldt dus niet voor de zogeheten ‘plug-in hybrides’ of voor auto’s die zijn omgebouwd tot elektrische auto’s.
De auto moet daarnaast 100 procent elektrisch zijn en een actieradius* hebben van minimaal 120 kilometer. Je vindt op RVO.nl een lijst met auto’s waarvoor je steun kunt krijgen.
*De actieradius van een elektrische auto is de afstand die de auto kan afleggen zonder ondertussen herladen te worden. In dit geval wordt geëist dat de auto minimaal 120 kilometer kan afleggen zonder ondertussen opgeladen te worden.

Keurmerken

Wil je een tweedehands elektrische auto aanschaffen? Let er dan op dat je het koopt bij een autobedrijf met RDW-erkenning Bedrijfsvoorraad. Wil je liever leasen dan kopen? Zorg ervoor dat de leasemaatschappij het Keurmerk Private Lease heeft.

De kleine lettertjes

Zoals gezegd kun je bij een nieuwe elektrische auto een subsidie van 4000 euro ontvangen en bij een tweedehands 2000 euro. Hierbij is het van belang dat de koop- of lease-overeenkomst op of na 4 juni is ondertekend. Vervolgens kun je de subsidie per 1 juli aanvragen via RVO.nl. Dit kan alleen als de auto op jouw naam staat.
Als je subsidie ontvangt, dient de auto minimaal drie jaar op jouw naam te staan. Verkoop je de auto binnen deze periode? Dan hoor je een deel van de subsidie terug te betalen. Indien je de auto leaset, krijg je de subsidie niet in een keer, maar per maand uitbetaald. Je ontvangt dan de 2000 of 4000 euro over een periode van vier jaar. Lever je de auto binnen vier jaar weer in? Dan stopt de subsidie.

Let op: zolang er genoeg budget is

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft voor de SEPP-subsidie 17,2 miljoen euro vrijgemaakt. Dit budget is verdeeld over de periode van 2020 tot 2025. Hierin is een onderverdeling gemaakt voor nieuwe en tweedehandsauto’s. Het potje voor nieuwe auto’s is inmiddels voor dit jaar al leeg. Voor tweedehandsauto’s is er nog wel wat budget beschikbaar. Op de site van de RVO zie je hoeveel SEPP-budget er dit jaar nog beschikbaar is.

Neem een 'ontbindende voorwaarde' op in het contract

Extra tip: voeg een voorwaarde toe aan het koopcontract, namelijk de zogeheten ‘ontbindende voorwaarde’. Hierdoor kun je de koop of lease ontbinden wanneer je toch geen subsidie krijgt.

Grote zorgen over ondergronds laden elektrische auto’s

Wie een elektrische auto aanschaft, moet ook een laadpaal plaatsen of er één in de buurt hebben staan. In parkeergarages kan zo’n laadpaal alleen een risico vormen, zoals we afgelopen seizoen in Kassa lieten zien.
Bron: ANWB, Milieu Centraal, RVO
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!