Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wanneer komt er een verbod op Roundup?

18-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
514 keer bekeken
  •  
195x90_veld_01.jpg
Het is weer voorjaar en veel tuinbezitters gaan dit weekend weer lekker hun tuintje zomerklaar maken. Helaas gebruiken nog steeds veel consumenten daarbij onkruidbestrijdingsmiddelen als Roundup om het groen tussen de tegels te verdelgen. Het chemische goedje is nog steeds volop verkrijgbaar, ondanks onderzoek van de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie. Daaruit blijkt dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is.
Hoe zat het ook alweer?
Roundup, oftewel glyfosaat, is een product dat ontwikkeld werd door Monsanto. Tot 2000 was deze multinational de enige producent van het middel. Inmiddels wordt het onder verschillende merknamen verkocht. Glyfosaat dringt door tot de wortel van het plantje waardoor alles afsterft. Het blijft vervolgens in de grond zitten, want er wordt glyfosaat gevonden in grondwater en rivierwater. Waterzuiveringsbedrijven hebben hun handen vol om het water glyfosaatvrij te krijgen. Dat kost veel geld en die rekening komt uiteindelijk op de mat van de belastingbetaler.
Verbod
In 2013 werd er al gesproken over een verkoopverbod op glyfosaat aan particulieren, maar dat was volgens de staatssecretaris juridisch niet haalbaar .
Gemeenten
Glyfosaat wordt niet alleen door particulieren gebruikt, ook sommige gemeenten gebruiken het nog om parken en bestrating schoon te houden. Vanaf 2016 mag dat niet meer. Dan moeten gemeenten glyfosaatvrij gaan werken. Gelukkig zijn veel gemeenten al overgestapt naar alternatieven. Denk hierbij aan de plantjes wegbranden of met een stoomspuit het onkruid verwijderen.
Verkoopstop
Ondertussen hebben ook een aantal bedrijven hun verantwoordelijkheid genomen. Praxis en Intratuin zijn al gestopt met het verkopen van Roundup ofwel glyfosaat. Intergramma (Karwei en Gamma) stopt volgend jaar. Volgens Henk Leenders van de PvdA moeten we het daar ook vooral van hebben. "Ik denk dat er veel meer winst te behalen is als we met de branche tot overeenstemming komen."
Branche
De brancheorganisatie Tuinbranche Nederland zegt recent onderzoek nauwlettend in de gaten te houden, maar volgt het college voor de toelating van gewasbescherming en biociden (CTGB). Zij hebben zich (nog) niet uitgesproken tegen glyfosaat.
Reactie Partij van de Arbeid
De PvdA zegt zich in te willen zetten om alsnog een verkoopverbod te realiseren. Het is de vraag of dat gaat lukken, omdat coalitiepartner VVD geen bezwaren heeft tegen het gebruik van glyfosaat.
Landbouw
Volgens het RIVM betekent het feit dat er residuen in urine wordt aangetroffen niet automatisch dat er een risico voor de gezondheid is. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid residu die wordt aangetroffen in de urine. Het RIVM zegt ook de recente onderzoeken nauwlettend in de gaten te houden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!