Wanbetalers gaan vaker vrijuit
27-01-2014
• leestijd 1 minuten
Door de nieuwe tarieven van de rechtbanken gaan wanbetalers veel vaker vrijuit. Zo spreekt de Raad voor de Rechtspraak van een onwenselijke situatie doordat de tarieven te duur zijn geworden. De raad vraagt de politiek aan de tarieven te verlagen. Bedrijven zien nu af van een rechtszaak tegen wanbetalers, gezien de kosten van de procesgang. Klanten die niet betalen gaan hierdoor vrijuit.
Tarieven verhoogd
Een conflict kon eerder nog voor 70 tot 200 euro aangevochten worden bij de rechtbank. Maar de laatste jaren zijn de tarieven verschillende keren verhoogd. Het Centraal Bureau voor de Statistiek constateert dan ook een daling van 20 procent van het aantal rechtszaken.
Verhoudingen zoek
Ondernemers zien vooral steeds vaker af bij vorderingen tot 1500 euro. Als zij een zaak verliezen draaien ze namelijk zelf op voor de kosten. Volgens de Raad voor de Rechtspraak zijn de verhoudingen tussen het te incasseren bedrag en de te maken kosten zoek.
Diverse kosten
Gerechtsdeurwaarders en advocaten bevestigen de ontwikkeling. Bij bijvoorbeeld een vordering van 600 euro is het griffierecht op dit moment 462 euro. Daar bovenop komen dan nog diverse kosten waardoor je 700 euro kwijt bent om 600 euro te incasseren.
Oplossing: lager tarief
De oplossing is volgens de Raad voor de Rechtspraak dat er een lager tarief komt voor vorderingen tot 5000 euro. SP-kamerlid Jan de Wit is het daar mee eens, volgens hem is de verhoging van de griffierechten een beloning voor wanbetalers geworden.