Wachttijden ggz in 8 regio's te hoog: meer dan veertien weken wachten op hulp
02-07-2020
•
leestijd 1 minuten
•
122 keer bekeken
•
Voor een plek in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) moeten mensen soms nog te lang wachten. Er is in acht regio's sprake van te lange wachttijden. Een speciale commissie van onder meer de Nederlandse ggz en Zorgverzekeraars Nederland constateert dat hier "extra aandacht en inspanning" nodig is om de wachttijden binnen de normen te krijgen.
Wanneer je ggz-hulp nodig hebt, hoor je binnen veertien weken geholpen te worden. Echter, in enkele regio's duurt het veertien tot zestien weken voor je wordt geholpen. Het gaat om Apeldoorn/Zutphen, Amsterdam, Drenthe en Nijmegen. In andere regio's is de wachttijd zelfs nog langer dan zestien weken, namelijk in Flevoland, Groningen, Rotterdam en Zuid-Limburg. Er moeten in deze acht regio's zogeheten versnellers aan de slag gaan. Deze moeten ervoor zorgen dat mensen sneller de nodige hulp kregen en ook sneller klaar zijn met behandeling, zodat er weer plek is voor anderen.
Corona en ggz: 1 op de 3 psychiatrische patiënten loopt vast
Al eerder lieten we in Kassa zien dat een derde van psychiatrische patiënten vastloopt door de coronacrisis. De crisis en het uitvallen van behandeling en therapieën is voor mensen die geestelijke hulp nodig hebben van grote invloed. We deden een uitgebreiden onderzoek met koepelorganisatie MIND. Van de ondervraagde patiënten meldde de helft een toename van klachten als angst, depressiviteit, paniek en slecht slapen. Bijna de helft denkt dat de komende tijd zelf wel goed door te komen, maar daartegenover staat een groep van 30 procent die denkt van niet.