Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waarom internet in Nederland relatief duur is

28-08-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
12976 keer bekeken
  •  
internet
Bijna nergens in Europa betaal je zo veel voor een internetabonnement als in Nederland. De prijs voor een verbinding met het web stijgt al jaren. Hoe komt dat? En is het internet hier ook echt beter? We zochten het voor je uit.
41 euro: dat is de Nederlander maandelijks gemiddeld kwijt aan een internetabonnement. Nederland is daarmee na België het duurste internetland van Europa, berekende de Consumentenbond, dat binnen heel Europa de abonnementen van minimaal 100 Mbit per seconde met elkaar vergeleek.
Wat maakt ons internet zo duur? Volgens de bond zelf ligt het aan een gebrek aan concurrentie. Met twee telecomreuzen, KPN en VodafoneZiggo, is er volgens de consumentenorganisatie sprake van een duopolie. “Ze beheersen zo’n beetje de markt”, aldus Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar. “Echte concurrentie is er veel te weinig. En dat is slecht voor consumenten."

Investeren

Stel dezelfde vraag, ‘Waarom is internet zo duur?’, aan de providers en je krijgt een heel ander antwoord. Er moet geïnvesteerd worden in de kwaliteit en veiligheid van het netwerk, stellen zij. Volgens hen kost dat nou eenmaal veel geld.
Het heeft ertoe geleid dat de prijzen van internetabonnementen ieder jaar stijgen. Tussen 2015 en 2019 werd het Nederlandse internet daardoor 28 procent duurder, berekende Breedband.nl. Ook in 2020 en 2021 lieten beide bedrijven rond dezelfde tijd weten dat hun prijzen omhoog zouden gaan.

Dubbelrol

“Er is te weinig concurrentieprikkel om die jaarlijkse prijsverhogingen tegen te gaan”, zegt journalist Arnoud Wokke, die bij techwebsite Tweakers de ontwikkelingen op internetgebied nauwgezet in de gaten houdt.
Die duopolie is ontstaan doordat de twee bedrijven een soort dubbelrol spelen. “Onze twee grootste providers zijn ook gelijk de netbeheerders”, zegt Jeroen Snellen, telecomexpert bij Pricewise. Ziggo levert door bijna heel Nederland via de kabel. KPN verzorgt het internet via de telefoonlijn. Daarnaast legt het bedrijf nu op veel plekken in het land glasvezel aan.

Drie smaken

“Bij energiebedrijven gaat dat bijvoorbeeld heel anders”, vervolgt Tweakers-redacteur Wokke. “Dat is ook een basisbehoefte en daar kun je de stroom kiezen die je wil, alles gaat over hetzelfde draadje.” Bij internet is dat niet het geval: dat kan op verschillende manieren binnenkomen. Zo kun je kiezen voor een internet via de telefoonlijn (DSL), de kabel of glasvezel. Keuze genoeg, zou je zeggen, maar in de praktijk is dat niet altijd het geval.
Waar een DSL-verbinding is sommige huizen prima internet aflevert, kan het in andere huizen weer dramatisch traag zijn. Je kunt daarnaast voor een glasvezelverbinding kiezen, maar dat netwerk is nog niet overal aangelegd.
Woon je in een straat waar nog geen glasvezel ligt en heb je een slechte DSL-verbinding, dan moet je wel voor kabel kiezen. En wie voor kabel kiest, kiest automatisch voor Ziggo, want dat is in de meeste gevallen de enige beschikbare provider op dat netwerk. “Meer smaakjes hebben we niet”, zegt Wokke. “Ja, draadloos misschien. Als je afgelegen woont. Dan kun je 4G voor thuis afsluiten.”

Openstellen Netwerk

Natuurlijk kun je bij meerdere providers een abonnement afsluiten, ook als je glasvezel wilt. KPN stelt haar glasvezelnetwerk open voor andere aanbieders. Dat helpt alleen niet om de prijs te drukken, zegt Wokke. “Die bedrijven kopen bepaalde ruimte op het netwerk van KPN. Het is lastig om met een bedrijf te concurreren dat tegelijkertijd je leverancier is. Het wordt dan moeilijk om onder hun prijs te gaan zitten, dat gaat niet.”​​​​
De ACM gaat daarom onderzoeken of het mogelijk is om KPN en Ziggo te dwingen om de concurrentie toegang te geven tot hun vaste netwerk. Tegelijkertijd komen er met Delta en Open Dutch Fiber twee andere spelers op die glasvezel in Nederland willen aanleggen. De verwachting is dat zij op termijn de concurrentie met KPN kunnen aangaan.

Vraag voor politici

Ook het nationaliseren van het netwerk wordt als oplossing genoemd: “Dat is eigenlijk meer een vraag voor politici”, zegt Wokke “Maar providers kunnen dan wel tegen gelijke voorwaarden abonnementen aanbieden.” Jeroen Snellen van Pricewise heeft zijn twijfels: “Het kan, maar je moet je vragen of het internet daar beter van wordt. Die bedrijven hebben de kennis in huis, het is niet gezegd dat de overheid die kennis ook zou hebben.”
Want, zeggen Wokke en Snellen: de internetkwaliteit is in Nederland best in orde. “De snelheden zijn gewoon oké”, zegt Wokke. “Daarnaast heb ik het idee dat er tegenwoordig minder mensen klagen over hun providers, vijf jaar geleden was dat nog wel anders.”
Volgens Snellen is het internet ook toekomstbestendig: “We zijn de afgelopen jaren meer internet gaan gebruiken, maar er is nog altijd ruimte om door te groeien. Nu is de beschikbaarheid van hele snelle verbindingen heel hoog, maar nog lang niet iedereen maakt daar al gebruik van.”

Klanten en aandeelhouders

“Je kunt je alleen wel afvragen of ze die prijsverhogingen echt nodig hebben om dat netwerk te verbeteren”, zegt Snellen. “Kijk, uiteindelijk zijn KPN en Ziggo commerciële bedrijven. Die zijn altijd uit op winst. Ze hebben ook aandeelhouders die ze tevreden willen houden, maar je kunt je ook afvragen of ze niet iets meer zouden moeten doen om hun klanten tevreden te stellen. Op dit moment schuiven ze de rekening gewoon door.”
Voor de consument heeft Snellen nog wel een tip om te besparen: neem genoegen met een wat lagere snelheid als je geen grootverbruiker bent. “Met een snelheid van 100 Mbit per seconde kan een heel gezin zo veel streamen, gamen en videobellen als het wil. Veel providers bieden snelheden aan die de gemiddelde consument helemaal niet nodig heeft.”
Bronnen: Consumentenbond, Breedband.nl, ACM, Nos, Tweakers, Pricewise, OESO, Europese Commissie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Pieter41
Pieter41
1 sep. 2021 - 10:43
Zoals alles in nederland wordt alles schreeuwend duur, ik ben zelf 80 jaar en mijn pensioen is al jaaaaaren niet geindexeerd terwijl dat toch zeer hard nodig is om "normaal" te kunnen/mogen blijven leven en niet iedere euro driemaal te moeten omdraaien. Jammer dat het niet op de politieke agenda staat, want het gaat niet alleen om mij maar ook om alle andere duizenden mensen die dit land, na de oorlog, hebben opgebouwd en nu in het afvalputje worden gegooid. Veel beloven, weinig geven...... Dank u.
amaas68
amaas68
1 sep. 2021 - 9:44
Belachelijk duur en de kwaliteit is zeer matig. Tijdens het kijken van één aflevering van een serie via Movies en Series , werd ik er 3 maal uitgegooid omdat de verbinding verbroken zou zijn. En dan hebben we de kabel ook nog in het kastje zitten. Maar zoals al aangegeven is: er is geen alternatief , dus Ziggo kan gewoon doen en laten wat het wilt
Olly 1
Olly 1
31 aug. 2021 - 6:42
Het is gewoon veel te duur. Basispakket is in principe genoeg. Je kan toch maar naar 1 zender kijken. Maar heb je kinderen dan wordt het een andere kwestie. We zijn afhankelijk gemaakt van internet.
henriettemaria
henriettemaria
30 aug. 2021 - 17:43
Wanneer wordt er nu eens betaaltelevisie ingevoerd waarbij je zelf de zenders kan kiezen waar je naar wilt kijken i.p.v. een vaststaand aantal voorgeprogrammeerde zenders waarvan een groot deel niet altijd aantrekkelijk is.
Hamrad
Hamrad
30 aug. 2021 - 14:10
Typische Hollandse situatie Nederland is te klein want wat is nu een paar miljoen abonnees vergeleken in buitenland ??? Kijk maar naar de banken. Wij worden de vreemde eend in de bijt.
bv-user-237
bv-user-237
30 aug. 2021 - 13:57
Bij Ziggo ben ik de afgelopen 5 jaren 12.50 per maand meer gaan betalen. Hun credo, voor verbetering van het Netwerk. In die 5 jaar vindt ik het behoorlijk achteruit is gegaan. Zoals blokjesvorming op mijn TV, wat met regelmaat voorkomt. En internet valt er ook weleens uit. Volgens mij, heb ik door de jaren heen meebetaald aan de oprichting van de ZIGGO sportzender en de rechten van F1 (Max Verstappen)/.
Ronvara
Ronvara
30 aug. 2021 - 12:13
Helaas gebeurt dit met veel bedrijven. Eerst eten ze de kleine bedrijven op, dan gaan ze fuseren zodat er maar een paar bedrijven overblijven. Die bepalen dan de prijs. Dat wordt ook wel kartelvorming genoemd. Wat eigenlijk verboden is. Dat maakt ze echter geen moer uit. Denk bv. aan: Vliegmaatschappijen. Thuis eten laten bezorgen, pakketjes bezorgen enz.
India3737
India3737
30 aug. 2021 - 12:11
Hier ben ik het absoluut niet mee eens ik betaal al 5 jaar 25 euro per maand ennnu heb ik net 3 x zo snel internet 100/100 en betaal ik maar 30 euro. Ik vind het al jaren goedkoop of zijn de meeste providers duurder? T-mobile niet !! Nog steeds voor 25 euro ADSL is dat duur???
1 Reactie
eversteegt
eversteegt30 aug. 2021 - 13:57
Het lijkt me sterk dat DSL jou 100 Mbit/s upload werkelijk laat halen (maar met de meest moderne techniek en dicht bij de centrale kan het theoretisch). Maar het lijkt me waarschijnlijker dat je toch ergens 'onderweg' een keer bent overgezet op glasvezel. Maar hoe dan ook: T-mobile heeft nog enige slagkracht omdat het ook flink verdient op de mobiele netwerken. Dus dan kunnen ze met 'vast' soms nog onder de kostprijs gaan zitten.
kostermw
kostermw
30 aug. 2021 - 12:02
Leuk verhaal maar de hamvraag ("En is het internet hier ook echt beter? We zochten het voor je uit.") wordt niet beantwoord.
1 Reactie
eversteegt
eversteegt30 aug. 2021 - 13:58
Als ik de snelheid en stabiliteit van de gemiddelde verbinding hier in NL vergelijk met wat ik in praktijk in Belgie en Duitsland vaak tegen kom, dan is het antwoord: JA ! De kwaliteit en stabiliteit van verbindingen hier in Nederland is echt wel goed.
Contentino
Contentino
30 aug. 2021 - 11:28
Aangezien Ziggo en KPN in ons land de dienst uitmaken zal het nog veel duurder gaan worden. Dat noemen ze "marktwerking ". Zelf betaal ik €72,50 bij Ziggo , 100 Mb terwijl ik aan 50 Mb meer dan voldoende heb en Tv waar ik nooit gebruik van maak aangezien ik, gelukkig, helemaal geen TV heb. Telefoon heb ik onbeperkt en dat is wel prettig maar niet goedkoop.
2 Reacties
harrybre
harrybre30 aug. 2021 - 13:28
Dan zou ik toch eens op Internet gaan zoeken: Youfone Internet 50Mb % 32, 100MB: € 32,50 Ziggo 40 MB: € 32,50 Simpel abo smartphone, onbeperkt bellen; € 10,-
frankve
frankve31 aug. 2021 - 21:06
Als ik jou was, zou ik maar snel overstappen. Je betaalt echt teveel voor alleen internet. Simpel overstappen naar een andere leverancier. Alternatief is om je mobielabonnement te voorzien van onbeperkt internet met 5G snelheid. Is sneller dat de veel bekabelde verbindingen. Je moet dan natuurlijk wel je mobieltje in hotspot-modus zetten om met je laptop/tablet/TV/etc ook van je mobielinternet te kunnen genieten.
Holke
Holke
30 aug. 2021 - 9:42
de gebruikte cijfers zijn niet helemaal juist , ik betaal voor telefoon, internet en tv , na de laatste verhoging € 41,00 per maand voor het basispakket , ergo minder als in uw voorbeeld .
2 Reacties
lstienen
lstienen30 aug. 2021 - 10:17
Bij welke provider is dat? Ik betaal 55.50 voor het basisabonnement bij Ziggo
tenormin
tenormin30 aug. 2021 - 12:16
Verschillende abonnementen dan bij Ziggo: ik betaal inmiddels ruim €72,90 voor wifi, telefoon (onbeperkt bellen voor ruim €11,95) en TV bij Ziggo. Verder niets extra's. Zit geen Netflix, Videoland of wat dan ook bij. Best wel geld.
Chiosboyvroeg
Chiosboyvroeg
30 aug. 2021 - 9:18
Is het mogelijk om je internetabonnement vanuit een goedkoper land te betrekken? We leven in de EU, vrij verkeer van personen goederen en diensten.
2 Reacties
tpol
tpol30 aug. 2021 - 10:09
Hoe regel je zo iets? Ik heb daar wel interesse in.
harrybre
harrybre30 aug. 2021 - 13:38
Zal je wel een "kabeltje" moeten trekken naar die buitenlandse aanbieder. Of via satelliet.
opdepennie
opdepennie
30 aug. 2021 - 9:18
In ons dorp hebben we middels een coöperatie glasvezel aangelegd. De coöperatie heeft zes providers voorgesteld aan de bewoners. Wens men geen gebruik te maken van dit aanbod dan komen o.a. Ziggo en KPN in beeld. In principe mogen die dan gebruik maken van 'onze' glasvezel.
Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer
30 aug. 2021 - 9:15
Het is simpel : de marktwerking zorgt voor steeds hogere prijzen. De overheid moet ingrijpen en gratis WiFi ter beschikking stellen via de lantaarnpalen.
2 Reacties
yennenga
yennenga30 aug. 2021 - 18:34
marktwerking zou voor lagere prijzen werken.... heb er nog niets van gemerkt
frankve
frankve31 aug. 2021 - 21:11
WIFI? Nee, aub niet tenzij je dol op klagen bent...... Beter via de mobiel met hotspot en via 5G.
pvbergen8@gmail.com
pvbergen8@gmail.com
30 aug. 2021 - 9:11
Eerst ons gratis internet aanbieden, in het verleden. Nu we afhankelijk zijn van internet, word je gepakt. Het is pure oplichting heel de TV, internet en GSM bellen
tibby
tibby
30 aug. 2021 - 9:11
52 euro bij Ziggo en aangezien je ook tv wilt zit je met twee nog thuis wonende jongvolwassenen op 70,50 pm.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor