Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waarom is een pondje kaas zo duur?

  •  
04-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
22396 keer bekeken
  •  
goudsekaas_voorbeeld

Als Hollanders eten we natuurlijk niets liever op onze boterham dan zo’n gele plak met gaten, oftewel kaas. Helaas… net als veel andere producten is ook een pondje jong belegen flink in prijs gestegen. Waarom is kaas zo duur en is een kiloprijs van 15 euro tegenwoordig vrij normaal?

Dat Nederlanders dol zijn op kaas, blijkt ook uit het onderzoek Kaas & Cultuur van onderzoeksbureau GfK. Maar liefst 97 procent eet weleens kaas. Bijna de helft daarvan eet kaas vrijwel dagelijks als beleg op de boterham.

Forse prijsstijging

Kaas en kwark zijn bijna 20 procent duurder dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee behoren ze tot de grootste prijsstijgers in de categorie voeding. De prijs van ons voedsel in het algemeen is in vergelijking met vorig jaar 13 procent gestegen.

Gestegen melkprijs beïnvloedt kaasprijs

Wat veroorzaakt de prijsstijging van ons geliefde broodbeleg? Eén van de belangrijkste ingrediënten van kaas is melk en dat is tevens een belangrijke factor in de hogere prijzen. Om één kilo kaas te maken, is namelijk 10 liter melk nodig. “Melk was in 2022 gemiddeld 0,15 euro per liter duurder dan voorgaande jaren. Daarnaast is er energie nodig om kaas te maken en ook die kosten zijn gestegen”, licht melkveehoudster Judith van Dijck toe. Judith is mede-eigenaar van melkveehouderij Op Wis in Broekhuizenvorst, het noorden van Limburg. Van hun melk wordt jong belegen 50 + kaas gemaakt.

Woordvoerder van FrieslandCampina, Jan-Willem Ter Avest, vult daarbij aan dat de vraag- en aanbodontwikkeling op de wereldmarkt ook invloed heeft op de prijs van kaas. “Wanneer de vraag toeneemt, stijgen de prijzen. Daarnaast stijgen de prijzen ook door de overige productiekosten en de verhoging van lonen door de aanhoudende inflatie.”

De grootste fabriek van FrieslandCampina staat in Workum en produceert elk jaar 130 miljoen kilo kaas.

Waar is een stuk kaas het goedkoopst?

De prijs waarvoor kaas uiteindelijk in de supermarkt ligt, wordt bepaald door de supermarkten zelf. Leveranciers hebben hier geen invloed op. Voor een momentopname van de actuele kaasprijs vergelijken we de prijzen van een stuk Goudse jong belegen 48+ kaas. Er is specifiek voor deze kaassoort gekozen, omdat die het meest gegeten wordt.

De tekst gaat verder onder de infographic

Prijs kaas (2)

Dit is een momentopname van 3 oktober 2023

Er zijn grote prijsverschillen zichtbaar per supermarkt. Dat geldt niet enkel voor de prijs van kaas. Dat werd al eerder aangetoond in Kassa’s boodschappenmandje 2023.

Gaan de kaasprijzen nog dalen?

Hoe ziet de nabije toekomst eruit? Gaan we op termijn weer wat minder betalen voor een pondje jonge, jong belegen, of oude kaas? Melkveehoudster Judith spreekt een teleurstellende verwachting uit. Zij voorspelt dat de prijs van kaas gelijk blijft of zelfs nog licht gaat stijgen. “De totale melkproductie in Nederland is namelijk aan het dalen. Daarnaast is het voedsel het laatste jaar ook in prijs gestegen, dus dan stijgt de prijs van kaas ook.”

Bron: NZO/CBS/FrieslandCampina/De Volkskrant

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor