Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Waar moet je op letten bij virusscanners?

22-10-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
5666 keer bekeken
  •  
Veilig 1127

Je zal het maar hebben: je werkt op je computer en ineens blijkt dat deze geïnfecteerd is met een virus. Dat kan vervelend zijn of zelfs vergaande gevolgen hebben. Gelukkig kan je jezelf beschermen met virusscanners. We leggen in dit artikel uit waar je op moet letten.

Virussen en malware komen in alle soorten en maten voor: van irritante virussen die je computer extreem traag maken, tot aan malware* die registreert wat je typt. Het is belangrijk om je apparaten te beschermen tegen deze dreigingen. 

* Malware is een overkoepelende term voor kwaadaardige bestanden. Malware is doorgaans erop gericht om schade aan te richten bij gebruikers, bijvoorbeeld door te registreren wat iemand typt of door de computer te ‘gijzelen’ in ruil voor geld. 

Hoe werkt een virusscanner?

Een virusscanner is gemaakt om kwaadaardige bestanden te herkennen, zodat die uitgeschakeld kunnen worden. In eerdere jaren waren deze programma’s relatief simpel, maar naarmate de technologie vordert zijn de digitale dreigingen veel complexer geworden. Antivirusprogramma’s zijn daarom ook complexe programma’s geworden, omdat ze steeds meer gebruikmaken van verschillende technieken. 

Virussen worden steeds gevaarlijker

De eerste computervirussen waren vooral irritant; zo was het ‘Creeper-virus’ in 1971 ontwikkeld. Het verspreidde zich over computers van universiteiten en gaf de melding: “Ik ben de Creeper, pak me dan, als je kan.” Het richtte geen schade aan, maar het kon zichzelf wel razendsnel verspreiden.

Door de jaren heen zijn de kwaadaardige programma’s een stuk gevaarlijker geworden. Zo kunnen de programma’s bijvoorbeeld registreren wat je intypt op je computer, zonder dat je dit doorhebt. Andere varianten kunnen vanuit één enkele computer, alle andere apparaten besmetten die op hetzelfde (internet)netwerk zitten. Sommige malware kunnen zelfs ongevraagd je webcam activeren.

Kortom, het is ontzettend belangrijk om je apparaten te beschermen tegen kwaad van buitenaf. Dit geldt ook voor je telefoon, want ook daarvoor zijn inmiddels tal van virussen ontwikkeld.

Vaak is er een gratis versie 

Wanneer je zoekt naar een geschikte virusscanner, blijkt al gauw dat de prijzen sterk uiteenlopen. Er zijn virusscanners op basis van licenties die periodiek vernieuwd moeten worden en er zijn gratis varianten. In een deel van de gevallen biedt een betaalde virusscanner ook een gratis “basisversie.” De uitgebreide versie kost je geld.

De Consumentenbond onderzoekt jaarlijks welke virusscanners het beste zijn. Daarbij wordt gekeken naar kwaliteit, functies, prijs en waarborg van privacy. Daaruit blijkt dat er forse verschillen zijn tussen de verschillende aanbieders. 

De nadelen van een gratis virusscanner

Vaak biedt een gratis versie minder mogelijkheden. Zo bevatten die geen extra functies waarmee je onnodige bestanden kan opruimen of de prestaties van het apparaat kan verbeteren. Ook gebeurt het vaak dat een gratis versie regelmatig berichten op je scherm laat verschijnen waarin je wordt overgehaald om de uitgebreidere, betaalde versie aan te schaffen.

Volgens De Consumentenbond kan de best geteste gratis virusscanner wel op vergelijkbaar niveau beschermen als de best geteste betaalde virusscanner. 

Verder is het belangrijk om reviews te bekijken over de virusscanner. Er zijn namelijk verschillen in kwaliteit van bescherming. Daarnaast heeft elk programma een andere manier van besturen, waardoor je een bepaald programma wellicht prettiger vindt om mee te werken. Ook is het handig om te weten in hoeverre updates wel of niet automatisch geïnstalleerd worden.

Vooral bij gratis virusscanners is het goed om je in te lezen, want zeker bij onbekende namen kan het zijn dat het in werkelijkheid een virus is, terwijl het vermomd is als een virusscanner. 

Wat betekent internetbeveiliging?

Naast de beveiliging op je apparaat zelf, is ook beveiliging op het internet belangrijk. Wanneer je surft op het web, dan wil je dat veilig kunnen doen. Bij Kassa staan wij vaak stil bij fenomenen als ‘Phishing’ en ‘Spoofing’. Er zijn veel malafide websites in omloop. Dat kunnen phishingwebsites zijn, maar het kan ook gaan om een website die malware bevat. 

Wanneer je op zo’n site terecht dreigt te komen, dan is het fijn als je virusscanner je beschermt. Daarvoor is internetbeveiliging nodig. Veel virusscanners hebben deze functie inbegrepen. Internetbeveiliging zorgt ervoor dat een melding verschijnt zodra je een verdachte website dreigt te openen. Doorgaans word je daarbij dringend geadviseerd om terug te keren. Als je écht wil doorgaan, dan is het vaak wel mogelijk om de website alsnog te openen, op eigen risico.

Internetbeveiliging kun je in feite zien als een extra laag van bescherming, bovenop de beveiliging van je computer. Verreweg de meeste virussen komen uiteindelijk via het internet binnen; via downloads bijvoorbeeld. 

Naast de internetbeveiliging van je virusscanner, is het ook mogelijk om een VPN te gebruiken. Een VPN versleutelt je gegevens, zodat er een veilige verbinding tot stand komt. Daardoor zijn je gegevens moeilijker te achterhalen of misbruiken. 

Geen garanties

Het kan dus een voordeel hebben om een virusscanner te kiezen die ook internetbeveiliging biedt. Toch is het belangrijk om je te realiseren dat zelfs een goede virusscanner geen garantie geeft dat je computer veilig blijft. 

Uiteindelijk ben jijzelf de belangrijkste beveiliging voor je apparaat. Wanneer je op het internet zit, kijk dan goed of het webadres veilig is. Als je bijvoorbeeld op een website komt en je ziet overal knipperende advertenties en allerlei pop-ups, dan is er een reële kans dat het om een onbetrouwbare website gaat. Een andere tip is om goed te kijken of de naam van het webadres klopt. Staat er bijvoorbeeld “Yahoo.com” of “Yah00.com”? Let dus goed op de naam van het webadres. Download daarnaast ook niet zomaar iets, terwijl je niet weet of de afzender veilig is.

Wees up-to-date

Als de virusscanner is geïnstalleerd, dan is het belangrijk om je apparaten te onderhouden. Een van de belangrijkste aspecten is updaten. Zorg er altijd voor dat zowel je apparaat als de virusscanner up-to-date is. 

Op het moment dat je computer of telefoon op een oudere versie draait, dan is het vatbaarder voor virussen, omdat de ingebouwde bescherming niet beschikt over de nieuwste informatie. Hetzelfde geldt voor de virusscanner. Als je die een jaar lang niet update, dan kunnen de nieuwste virussen makkelijker door de beveiliging glippen.

Bron: AVG, Antivirus.nl, De Consumentenbond, IsGeschiedenis, Vpngids.nl

Heb jij een vraag over virusscanners? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Wil je over dit onderwerp discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor