Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waar moet je op letten bij het kopen van een starterswoning?

10-12-2019
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1296 keer bekeken
  •  
huis sleutels 1127
De huizenmarkt is oververhit, het aanbod te klein en de vraag te groot. Daar heeft ook de starter op de woningmarkt nu mee te maken. Een starter weet daardoor vaak niet wat hij of zij moet doen. Want moet je juist wel of niet overbieden op een woning? En waar moet je verder op letten? Kassa legt het uit.
Starters op de woningmarkt hebben het niet makkelijk. Waar in 2012 nog 29 van de alleenstaande starters een gemiddelde starterswoning konden bekostigen, is dat percentage in 2017 gezakt tot 16 procent, blijkt uit onderzoek in 2018 van IG&H met hypotheekadviseur Viisi. Ook wij merkten al eerder op dat de situatie op de woningmarkt steeds zorgwekkender wordt. Daarom maken wij het starters iets makkelijker door ze deze handvaten te bieden.

1. Zet al je (realistische) wensen op een rij

Een eerste huis kopen is een grote stap, waarbij details van groot belang zijn. Het doet er namelijk toe of je een woning met of zonder tuin zoekt, het belangrijk vindt om een grote keuken of een grote badkamer te hebben en of je overweegt om in de nabije toekomst je gezin uit te breiden. Zet al je wensen eerst op een rij voor je overgaat op zoeken. Dat helpt je de bomen door het bos te zien.
En dan… heb je je wensen op een rij. Waarschijnlijk ben jij gelijk op zoek naar hét perfecte huis. Maar hoe realistisch is het dat je dit huis direct gaat vinden? Durf daarom ook verder te kijken en je wensen onder te verdelen in belangrijk en minder belangrijk! Niet iedereen vindt gelijk een woning middenin in de randstad of het grote woonhuis op het platteland. Een starter doet er goed aan een realistisch beeld en realistische wensen in zijn of haar hoofd te hebben.

2. Bepaal je bestedingsruimte

Zoals we in ons artikel over het afsluiten van een hypotheek ook benoemen: het is handig om een inschatting te maken van hoeveel geld je zou kunnen lenen en wat de maximale hypotheek is die je kunt krijgen. Houd bij het maken van de calculaties ook rekening met eventuele verbouwingskosten en met de kosten die komen kijken bij het inschakelen van mogelijke hulp. Lees via de link hieronder tips over het afsluiten een hypotheek.
Voor starters is het afsluiten van een hypotheek een stuk lastiger dan voor anderen, aangezien ze vaak minder (werk)zekerheid kunnen bieden aan hypotheekverstrekkers. Starters doen er daarom goed aan te zoeken naar een flexibele hypotheekverstrekker.
Hulp van ouders, familie en vrienden?

Uit het onderzoek van IG&H en Viisi blijkt dat 47 procent van de onderzochte starters enkel een woning kan kopen met financiële steun van ouders, familie of vrienden. Ouders kunnen hun kind op allerlei manieren helpen bij het kopen van een huis. Zo lijkt een lening of een schenking het meest voor de hand te liggen, maar kunnen ouders ook een woning kopen en die vervolgens schenken aan hun kind. Het nadeel van deze laatste constructie is dat de hypotheekrente dan voor niemand aftrekbaar is.
Wanneer een kind leent bij zijn of haar ouders, is er de constructie van de zogenoemde familiebank. Via deze constructie behalen ouders en kind uiteindelijk samen financieel meer voordeel. In dit geval is de rente ook aftrekbaar voor het kind. Je zou denken dat dat ook betekent dat een kind met het via de lening verkregen geld een duurder huis kan kopen dan zonder die lening, maar dat is niet het geval. De bank telt de lening bij de ouders namelijk mee in de berekening van het maximaal te lenen bedrag.
Bij een schenking hoeft een kind minder te lenen bij een bank of kan het kind een duurder huis kopen dan zonder de schenking. Echter, volgens de Consumentenbond is een schenking financieel gezien niet altijd aantrekkelijker dan een lening.

3. Regel – indien nodig – een starterslening

In ruim tweehonderd Nederlandse gemeenten kun je als starter in aanmerking komen voor een starterslening. Bij zo’n lening betaal je in de eerste drie jaar geen maandlasten. Ook helpt een dergelijke lening je het verschil te financieren tussen de kosten voor een woning en je hypotheekcapaciteit. Dat houdt in dat de lening het verschil tussen de prijs van een huis en de hypotheek overbrugt. Dit zorgt ervoor dat je net dat beetje extra geld ter beschikking hebt voor jouw droomhuis. Weten of jouw gemeente een starterslening aanbiedt? Neem dan een kijkje op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

4. Neem bestaande schulden in acht

Heb jij een studieschuld? Wie al bezig is met het aflossen van zijn of haar studieschuld en daarin al flink onderweg is, kan wellicht verwachten een betere hypotheek te krijgen dan iemand die nog niet zoveel heeft afgelost. Niets is echter minder waar. Bij het berekenen van de maximale hypotheek gaat een hypotheekverstrekker altijd uit van de oorspronkelijke studieschuld, meldt de Consumentenbond. Los je extra af? Dan mag een geldverstrekker uitgaan van de oorspronkelijke schuld min het extra afgeloste bedrag. Wil je weten wat je maximaal kan lenen met een studieschuld? Bereken dan op de site van de Consumentenbond je maximale hypotheek.
Studieschuld: vermelden of niet?

Veel mensen met een studieschuld overwegen het: het verzwijgen van hun studieschuld. Een studieschuld staat namelijk op dit moment nog niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat betekent dat geldverstrekkers niet zomaar weten of je een studieschuld hebt. Echter, het verzwijgen van de schuld kan lijden tot het aangaan van een onverantwoorde lening of tot te hoge hypotheeklasten, doordat er geen rekening is gehouden met de maandelijkse aflossing van de schuld. Daarnaast zal liegen over je studieschuld in de toekomst lastiger worden, gezien hypotheekverstrekkers binnenkort om een schuldverklaring van DUO kunnen vragen en zodoende inzicht kunnen krijgen in bijvoorbeeld de hoogte van je studieschuld.

5. Houd een realistisch maximumbedrag aan

Overbieden of niet? Dat is de prangende vraag die bij veel woningzoekers in het hoofd ronddoolt. Het is echter goed om je niet mee te laten sleuren in de gekte op de woningmarkt en vast te blijven aan het budget dat je in je hoofd hebt vastgezet. Je kunt namelijk uiteindelijk in de problemen raken als je meer biedt dan je bedoeling was en vervolgens vastzit aan hoge maandelijkse vaste lasten.

6. Stel kritische vragen

Nadat je al het uitzoekwerk hebt verricht, is het tijd om huizen te gaan bekijken. Hierbij is het belangrijk om ook in een op het oog perfect uitziend huis de juiste vragen te stellen.
Verhuisvragen

Waarom verhuist de verkoper? Hoe lang staat de woning op het moment van kijken al te koop? Hoe lang heeft de vorige eigenaar er gewoond? En vanaf wanneer zou jij de woning in kunnen trekken? Dat zijn stuk voor stuk belangrijke vragen die een grote rol spelen in jouw wens om een huis te kopen.
Vragen over de staat van een woning

Durf vooral verder verdere vragen over de staat van de woning te stellen. Zo is het belangrijk hoe oud een dak is, of de fundering naar behoren is, of er dubbel glas aanwezig is, of er onlangs is gerenoveerd of verbouwd en of er eventuele scheuren in de voorgevel zitten
Buurtvragen

Daarnaast is het om bij het kijken goed stil te staan over of je je veilig voelt in een buurt, of er mogelijk sprake zou kunnen zijn van geluidsoverlast en over of de supermarkt, de parkeerplaats en het park op loopafstand is.
Wil je liever zelf een huis gaan bouwen? Lees dan deze tips over het bouwen van een duurzaam huis.
Bron: Consumentenbond, IG&H, Makelaarsland, RTL Z
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor