Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Waar moet je op letten bij een fietsverzekering?

13-07-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
9607 keer bekeken
  •  
fietsen vakantie nederland fietsers 1127
Je mooie nieuwe fiets of e-bike kun je verzekeren tegen diefstal en schade. Maar wanneer doe je dat en wanneer niet? We zetten de overwegingen bij het afsluiten van een fietsverzekering voor je op een rijtje!
Stel jezelf eerst een paar vragen voordat je een verzekering afsluit. Hoe groot is de kans dat je fiets wordt gestolen? Het maakt natuurlijk uit of deze stevig op slot staat in een afgesloten garage of langs de openbare weg. Kun je zelf de kosten opvangen als een dief toeslaat of als je schade rijdt? Wat gaat de fietsverzekering kosten? Je spaart over vijf jaar gerekend honderden euro's uit als je géén verzekering neemt.
Is het alles overwegend die investering van premiegeld waard? Dan zijn dit je opties.

Welke verzekeringen zijn er?

De basisverzekering die je kunt afsluiten is tegen diefstal. Je kunt je bijverzekeren voor schade, ongevallen en pechhulp, vaak samengevat in één verzekering: de volledig casco polis. De simpelste diefstalverzekering voor een nieuwe stadsfiets van circa 1000 euro is af te sluiten vanaf zo'n 60 euro per jaar.

In natura of geld terug?

Als verzekerde sta je ook voor deze keuze: wil je geld terug bij diefstal? Of wil je een in naturapolis, waarmee je een vergelijkbare fiets mag uitzoeken bij de rijwielhandel? Let goed op welke van deze twee opties de verzekeringsmaatschappij je biedt, mocht je een dringende voorkeur hebben.

Looptijd

Afhankelijk van de aanbieder kun je kiezen voor een looptijd van de verzekering van één, drie of vijf jaar, of je kunt een doorlopende polis afsluiten. Het voordeel van de laatste is dat die na één jaar per maand is op te zeggen.

Een tweedehands verzekeren?

Koop je een tweedehands (elektrische) fiets en wil je die verzekeren? Dat kan vaak wel, maar sommige verzekeraars vragen om een taxatie vooraf door bijvoorbeeld een fietsenwinkel. Andere letten bij het afsluiten van de verzekering alleen op de aanschafprijs op de factuur.

Speedpedelec altijd WA verzekerd

De snelle speedpedelec, waarmee je harder kunt dan 25 kilometer per uur, wordt niet als een fiets gezien maar als een bromfiets. Deze valt daarom in de categorie motorrijtuigen. Je hebt een brommerrijbewijs en helm nodig en moet altijd een WA-verzekering afsluiten voor een hogesnelheidsfiets. Daarmee is schade aan anderen gedekt, maar diefstal van of schade aan je eigen snelle fiets niet. Daarvoor moet je een WA+ of allrisk verzekering afsluiten.

Zaken om verder nog rekening mee te houden

Heb je een inboedelverzekering?
Word je fiets, gewoon of elektrisch, uit je woning, garage of schuur gestolen? Bij de meeste inboedelverzekeringen is de diefstal dan gedekt. Iets om mee te nemen in je overwegingen bij het al dan niet afsluiten van een verzekering. Staat je fiets buiten in je tuin of onder de carport? Dan valt diefstal niet onder de inboedelverzekering. Dit is geen verplichte verzekering, dus als je die niet hebt dan ben je langs deze weg niet gedekt tegen fietsendiefstal.
De fietswinkel biedt een verzekering aan
Vaak biedt de fietsenwinkel of webshop je al een verzekering aan als je een (elektrische) fiets koopt. Ga niet meteen op het aanbod in. Je denkt misschien snel klaar te zijn, maar het is verstandiger om eerst verschillende aanbieders en premies te vergelijken.
Fiets gestolen? Eerst aangifte doen
Is je fiets gestolen? Dan is aangifte doen bij de politie de eerste stap. Daarna meld je de diefstal bij je verzekeringsmaatschappij, die om het bewijs van aangifte vraagt.
Gekeurd slot vereist
Hou er rekening mee dat je bij veel verzekeringen over een ART gekeurd slot of een digitaal afsluitbaar slot bij je rijwiel moet beschikken. Anders kun je geen polis afsluiten of krijg je niks uitgekeerd.
Heb je de twee sleutels nog?
De meeste verzekeraars hanteren de voorwaarde dat je bij diefstal over twee originele sleutels van het fietsslot moet beschikken. Dit is bedoeld om fraude te voorkomen. Raak je een keer een sleutel kwijt? Dan kan het dus zijn dat je er eentje bij moet laten maken of bestellen bij de slotenfabrikant. Anders krijg je niks uitgekeerd.
Premie is postcode-afhankelijk
Verzekeraars houden rekening met je postcode. Woon je in een ‘diefstalgevoelig’ gebied? Dan kan de premie hoger uitvallen. In welke mate dit gebeurt verschilt onderling flink, bleek in 2019 uit onderzoek van de Consumentenbond. Vergelijk daarom meerdere verzekeringen met elkaar voordat je er eentje afsluit; bij de ene weegt je woonplaats zwaarder mee in de premie dan bij de andere.
Vergelijken
Voor het vergelijken van de premies van een auto- of zorgverzekering kun je op een keur aan websites terecht. Vergelijkingssites voor fietsverzekeringen zijn opvallend dun gezaaid. De Consumentenbond heeft een keuzehulp voor het verzekeren van een stadsfiets of e-bike waarmee je je kunt oriënteren. Op de websites van de diverse verzekeraars kun je natuurlijk ook zelf de premie uitrekenen en de vergelijking maken.
Bronnen: Kassa, Fietsersbond, Wegwijs, Consumentenbond
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor