Dat je spijkerbroek een aantal broekzakken heeft, is bekend. Twee aan de achterzijde en één aan iedere zijkant. Maar weet jij eigenlijk waar dat kleine zakje aan de rechterzijde voor bedoeld is? Waarom zit dat zakje daar? Waarom is het zo klein? En wat is de functie ervan?
Soms schiet je een gedachte te binnen in de vorm van een vraag. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een alledaags object of gebruiksvoorwerp. Je hebt er vrijwel dagelijks mee te maken, je weet dat het er zit, maar wat er precies de functie of de achtergrond van is, dat is iets waar je nooit eerder bij stil hebt gestaan.
Het kleine zakje van de spijkerbroek is zo'n geval. Is het bedoeld voor geld? Kun je er je sleutels in bewaren? Past je mobiele telefoon erin? Wat doet het daar eigenlijk?
Om deze vraag te beantwoorden, moeten we even terug in de geschiedenis. Jeansmerk Levi Strauss ontving in 1873 een patent om jeansbroeken te maken van denimstof, en dat is kort samengevat de ontstaansgeschiedenis van de – vaak blauwe – jeansbroek zoals we deze ook nu nog kennen.
Technisch gesproken is het kleine zakje aan de rechtervoorkant overigens niet het zogenaamde 'vijfde zakje', ook al wordt daar vaak wel als volgt naar gerefereerd. Het oorspronkelijke jeansmodel kwam in beginsel met drie zakken aan de voorzijde, waaronder dit kleine zakje, en één zak aan de achterzijde rechts. De achterzak links is later toegevoegd, in 1901. Officieel is dát dus de échte 'vijfde broekzak'.
Omdat de meeste mensen aan het kleine broekzakje denken bij het horen van de term 'vijfde (broek)zak', is het goed om dat begrijpelijke misverstand uit de weg te helpen.
Maar dan de functie. Waar is het eigenlijk voor bedoeld?
Oorspronkelijk was het kleine zakje bedoeld om een zakhorloge in te bewaren. Niks meer, en niks minder. En hoewel veel mensen tegenwoordig de tijd raadplegen op hun mobiele telefoon, behoeft het natuurlijk geen nadere toelichting dat smartphones er omstreeks 1873 nog niet waren, om maar eens even een flinke open deur in te trappen. Daar is het zakje dus niet voor bedoeld, laat staan dat er überhaupt een smartphone in past.
Maar ook het polshorloge was indertijd nog niet zo in trek. Over de vraag wanneer het polshorloge populair begon te worden, doen verschillende theorieën de ronde. Hoewel het polshorloge al eerder is uitgevonden – en ook daar zijn verschillende theorieën over bekend – wordt alom aangenomen dat het dragen ervan pas populair werd in het begin van de 20ste eeuw.
Toen het jeansmodel werd bedacht, was het kleine zakje simpelweg de meest voor de hand liggende plek om het indertijd meest gangbare uurwerk in op te bergen. En hoewel er tegenwoordig praktisch niemand meer met een zakhorloge rondloopt, is er aan dat element van het ontwerp niet getornd.
Tegenwoordig heeft het kleine zakje eigenlijk geen échte functie meer, is waar het kort gezegd op neerkomt. Sleutels kun je beter elders bewaren, want daar is het zakje eigenlijk te klein voor. Het zakje staat ook wel bekend als het muntenzakje, maar of jij het praktisch vindt om daar muntgeld in te bewaren, is geheel aan jou.
Gebruik jij het zakje ergens voor? Laat het vooral weten in de reacties.
Bron: Levi's / The Atlantic
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!