Vorig jaar werd voor het eerst een landelijk vuurwerkverbod ingesteld. Dit jaar wordt het verbod herhaald, vanwege de coronapandemie. Maar wat zijn de precieze regels? En wat is het 'fop en schertsvuurwerk’ dat nog wel mag worden afgestoken? In dit artikel leggen we het uit.
Het is weer bijna het einde van het jaar, dus vuurwerk staat weer hoog op de agenda. In november heeft het demissionaire kabinet besloten om wederom een landelijk verbod te handhaven op het afsteken én de verkoop van vuurwerk. De reden daarvan is een nog altijd hoge druk op de zorg vanwege het coronavirus. Toch betekent het niet per se dat dit jaar niet knallend wordt afgesloten.
Door het verbod mogen winkels geen vuurwerk verkopen aan consumenten. Daarvoor komt een financiële compensatie, zo is bekendgemaakt. Voor de consument betekent het dat je geen vuurwerk in bezit mag hebben in het openbaar en het ook niet mag afsteken.
Doe je dit wel, dan kan een boete van minimaal 100 euro volgen. Als een boete hoger dan 100 euro is, volgt automatisch een aantekening bij Justitie. Volgens Rijksoverheid hangt de hoogte af van het soort vuurwerk, de hoeveelheid en in hoeverre je al vaker de overtreding hebt begaan. Voor kinderen tot 18 jaar geldt dat zij te maken krijgen met stichting Halt.
Toch zijn er diverse uitzonderingen op de regel. Zo mag je als consument wél maximaal 25 kilogram legaal vuurwerk in huis hebben, als dat tenminste twee jaar geleden is gekocht. Het vervoeren van vuurwerk is daarentegen weer verboden.
Wil je toch met oudjaar vuurwerk afsteken? Een beperkt assortiment is wel toegestaan uit het laagste risiconiveau, categorie F1 genaamd. Het gaat dan om “fop- en schertsvuurwerk”, ook wel kindervuurwerk genoemd, dat weinig lawaai geeft. Daarbij gaat het om trektouwtjes, knalerwten, knetterballen, grondbloemen en sterretjes. Je mag dus legaal de alom bekende foto maken waarbij je sterretjes gebruikt om ‘2022’ in de lucht te schrijven.
Over carbidschieten is ten tijde van publicatie nog geen landelijke uitspraak gedaan. Dat zou betekenen dat carbidschieten, net als vorig jaar, is toegestaan. Over carbidschieten moet aparte regelgeving worden gemaakt, omdat het niet onder de categorie “vuurwerk” valt. De gemeente kan daarentegen wel alsnog besluiten om het te verbieden middels een lokale verordening. Inmiddels hebben de eerste gemeenten laten weten dat carbidschieten dit jaar verboden is, waaronder de gemeente Zwolle.
Tot slot zijn professionele vuurwerkshows niet verboden. Gemeenten kunnen besluiten om zo’n show te organiseren, om er alsnog een knalfeest van te maken. Toch blijft het nog even afwachten of dat mogelijk gaat zijn, gezien de huidige coronamaatregelen. Een dergelijke show trekt vaak veel publiek aan. Dan bestaat de kans dat het ook voor het virus een knalfeest wordt.
Hoewel het vuurwerkverbod pas is ingevoerd tijdens de coronapandemie, lijkt een relatief groot gedeelte van de samenleving al langer voorstander te zijn van een algeheel vuurwerkverbod. In 2016 was 55 procent van de samenleving er voorstander van om consumentenvuurwerk definitief te verbieden, om het vervolgens te vervangen voor professionele vuurwerkshows. In de tussentijd is dat aantal gegroeid. Vorig jaar gaf zelfs 65 procent aan een vuurwerkverbod te steunen. Dit blijkt uit jaarlijkse onderzoeken van I&O Research.
Bron: Rijksoverheid, I&O research, RTV Oost
Heb jij een vraag over vuurwerk? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum!
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!