Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Vuurwerk afsteken: wat mag wel en wat mag niet?

12-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
651 keer bekeken
  •  
Vuurwerk
Het is bijna tijd om het nieuwe jaar goed in te luiden met oliebollen, champagne en natuurlijk vuurwerk! De één vindt knalvuurwerk te gek, de ander kijkt liever naar siervuurwerk in de lucht. Maar wat zijn nou de exacte regels omtrent vuurwerk afsteken?
Je hoort het ongetwijfeld al weken voordat het oudejaarsdag is: vuurwerkknallen. Officieel mag je alleen op 31 december vanaf 18:00 ’s avonds tot 1 januari 02:00 uur ’s nachts vuurwerk afsteken. Het is zelfs strafbaar als je vuurwerk eerder afsteekt. In verschillende steden, zoals Amsterdam en Rotterdam, zijn er speciale vuurwerkzones gemaakt om overlast rond oud en nieuw tegen te gaan. Dat betekent dat je alleen in zo’n zone vuurwerk mag afsteken.

Illegaal vuurwerk

Er zijn vier verschillende categorieën bedacht op basis van het vuurwerkrisico:
  • Categorie F1 (zeer weinig gevaar) – mag verkocht worden aan 12 jaar en ouder
  • Categorie F2 (weinig gevaar) – mag verkocht worden aan 16 jaar en ouder
  • Categorie F3 (middelmatig gevaar) – mag verkocht worden aan 18 jaar en ouder
  • Categorie F4 (veel gevaar, alleen bestemd voor professioneel gebruik)
Je mag enkel vuurwerk kopen als je 16 jaar of ouder bent, behalve vuurwerk uit categorie F1. Dan mag je vanaf 12 jaar sterretjes en ijsfonteinen kopen en afsteken.
Het spreekt voor zich dat je illegaal vuurwerk niet in je bezit mag hebben en het niet afgestoken mag worden. Dit soort vuurwerk wordt niet gekeurd en getest en vormt daardoor een hoog veiligheidsrisico. Er is niet gekeken of er zogenoemde ‘weigeraars’ of ‘blindgangers’ bij zitten; vuurwerk dat niet wil afgaan of niet goed afgaat volgens de aanwijzingen. Daarnaast bevat illegaal vuurwerk vaak te veel kruit en is daardoor te zwaar. Een zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging of kan zelfs iemand verwonden.
Het is aan de buitenkant niet altijd duidelijk of vuurwerk illegaal is. De politie stelt als vuistregel: illegaal vuurwerk is al het vuurwerk dat niet verkocht wordt binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland en niet te vinden is in de legale handel. Het meest gevaarlijke en bekende vuurwerk zijn de zogeheten ‘Big Five’ (klik hier voor een volledige lijst). Andere bekend illegaal vuurwerk zijn Cobra’s, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen, Bengaals vuurwerk en strijkers.

Vuurwerk kopen

Je mag vuurwerk in het buitenland kopen en meenemen, maar het moet dan wel voldoen aan de Nederlandse wet. Daarnaast moet je vooraf een melding doen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Vuurwerk mag je overigens alleen meenemen tijdens de toegestane verkoopdagen.
Vuurwerk mag je via internet bestellen en ophalen, maar je mag het niet laten bezorgen. Dit is strafbaar en daarnaast ook heel gevaarlijk. Het wordt namelijk per post verstuurd en komt in handen van medewerkers van het postorderbedrijf of zelfs in de handen van je huisgenoten.

Vuurwerk bezitten

Je mag maximaal 25 kilo vuurwerk bezitten. Je mag vuurwerk ook bezitten buiten de verkoopdagen om, maar dan moet het wel op een veilige plaats opgeslagen worden. Je mag dus vuurwerk bewaren voor het jaar daarop.
Bronnen: Politie, Thuiswinkel Waarborg
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor