VUmc schond richtlijn KNMG met tv-opnames
23-02-2012
• leestijd 1 minuten
Het Amsterdamse ziekenhuis VUmc had geen tv-opnames mogen maken zonder toestemming van patiënten. Ze schond daarmee een richtlijn van de landelijke artsenfederatie KNMG, zo stelt die organisatie.
Toestemming
In een richtlijn uit 2010 staat dat een patiënt vooraf toestemming moet geven voor tv-opnames. ,,Er mogen dus geen opnamen gemaakt worden van patiënten die niet in staat zijn om toestemming te geven'', aldus de richtlijn.
Achteraf toestemming
Het VUmc liet weten dat in een beperkt aantal gevallen de zorg voor de patiënt voorging en pas achteraf toestemming werd gevraagd. Woensdagavond werd bekend dat een vader en dochter geen toestemming hadden gegeven voor tv-opnames voor het tv-programma '24 uur tussen leven en dood'. Het VUmc maakte excuses aan het duo.
Meewerken
Een woordvoerster van de KNMG laat weten dat bij andere medische programma's wel altijd expliciet vooraf toestemming kan worden gevraagd en dat er daarom met die programma's geen problemen zijn. Ook vindt de KNMG een spoedeisende hulp geen geschikte omgeving voor een dergelijke programma. ,,Patiënten hebben pijn en kunnen denken dat als ze geen toestemming verlenen, ze minder goed of snel geholpen worden. Ze kunnen zich gedwongen voelen mee te werken'', aldus de woordvoerster.
Opheldering
Ook patiëntenkoepel NPCF liet weten de handelswijze van het ziekenhuis af te keuren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat opheldering vragen aan het VUmc.
Commentaar
Eyeworks, dat het tv-programma produceert, was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.
ANP