Het VUmc in Amsterdam vreest dat het de komende tijd genderpatiënten en transgenders niet kan helpen. Het budget van zorgverzekeraars voor het komend jaar is bij lange na niet toereikend om nieuwe patiënten te behandelen die een sekseoperatie overwegen. Daarom wordt waarschijnlijk een tijdelijke stop voor nieuwe aanmeldingen afgekondigd. Dat heeft het VUmc woensdag laten weten.
Geen vertraging voor mensen op wachtlijst
Mensen die al op de wachtlijst stonden of waarbij de behandeling al is begonnen, lopen geen vertraging op. Momenteel zijn bij het Amsterdamse ziekenhuis ruim 2000 bestaande genderpatiënten aangemeld.
Geboren in het verkeerde lichaam
Mensen met genderdysforie en transgenders zijn geboren in het verkeerde lichaam. Ze zijn bijvoorbeeld biologisch man, maar voelen zich vrouw of in ieder geval geen man. Het aantal mensen dat zich hiervoor de laatste jaren wil laten behandelen is enorm gestegen, met bijna 200 procent. Landelijk biedt VUmc zo’n 85 procent van alle zorg voor deze patiënten. Behandeltrajecten duren gemiddeld zo'n 6 jaar.
Geboorteakte aanpassen
Het bericht komt precies na de nacht waarin de Eerste Kamer instemde met een plan van staatssecretaris Fred Teeven om het voor transgenders vanaf 16 jaar gemakkelijker te maken het geslacht op hun geboorteakte te laten wijzigen. Daar hoeft geen rechter meer aan te pas te komen. Het is genoeg dat een deskundige vaststelt dat de gevoelens blijvend van aard zijn. Met die verklaring kan de ambtenaar van de burgerlijke stand de akte van de geboorte aanpassen.
Geen operatie nodig voor verandering
Transgenders hoeven ook niet langer eerst een operatie te ondergaan om hun lichaam aan te passen aan het geslacht dat zij wensen. Ook vervalt de eis dat transgenders onvruchtbaar moeten zijn voordat het geslacht op de geboorteakte kan worden aangepast.
Tegenslag
De Eerste Kamer heeft het voorstel met 51 stemmen voor en 24 stemmen tegen aanvaard. Voortman: ,,Een dag later krijgen Nederlandse transgenders alweer een tegenslag te verwerken''.
ANP