VS gaan Europese bankrekeningen bekijken
08-07-2010
• leestijd 2 minuten
De Verenigde Staten mogen vanaf 1 augustus de bankgegevens van Europese burgers en bedrijven bekijken voor de strijd tegen terrorisme. Het Europarlement heeft donderdag een akkoord hierover met de VS definitief goedgekeurd met 484 tegen 109 stemmen.
Vijf maanden geleden verwierp het parlement nog een vorige versie van het akkoord, dat minder waarborgen bevatte. Het verzet toen werd geleid door VVD'ster Jeanine Hennis-Plasschaert, die inmiddels is overgestapt naar de Tweede Kamer.
In de nieuwe versie is onder meer vastgelegd dat Europese inspecteurs in Washington toezien dat de Amerikanen geen misbruik maken van de inzage, bijvoorbeeld voor bedrijfsspionage.
Vooral christendemocraten, socialisten en liberalen stemden voor het akkoord, evenals de vier PVV'ers in het Europarlement. ,,We moeten snoeihard optreden tegen dit terrorisme, dat vooral vanuit het islamitische Midden-Oosten wordt gefinancierd'', stelde Daniël van der Stoep (PVV), die zelf tijdens de aanslagen op 11 september 2001 in Washington bij het getroffen Pentagon was. ,,Het beste zou zijn als de lidstaten de inzage zelf regelen, maar zolang dat niet kan moeten de EU dit met de VS oppakken.''
Nog veel vragen over privacy
De groene fractie, waaronder GroenLinks, stemde tegen het akkoord. De fractie vindt de afspraken over Amerikaanse inzage ,,absurd en ongrondwettelijk''. Volgens de tegenstanders zijn nog erg veel vragen over privacybescherming niet beantwoord. De groenen vinden ook dat de Amerikanen wel erg veel gegevens toegezonden mogen krijgen: volgens de fractie gaat het om 1 miljard gegevens per jaar.
D66-Europarlementslid Sophie in 't Veld verzette zich jarenlang tegen de aanvankelijk illegale doorgifte van de Europese bankgegevens door bankencentrum Swift aan de Amerikaanse autoriteiten. Ze vindt de nieuwe versie van het akkoord nog steeds niet goed, maar spreekt over ,,de minst slechte optie.''
De Amerikaanse inzage duurt minstens vijf jaar. Bedoeling is dat Europa binnen een jaar begint met een eigen systeem om de bankgegevens door te kunnen spitten op zoek naar verdachte transacties. Dat zou het mogelijk maken de bankrekeningen op Europees grondgebied uit te pluizen, zodat geen grote brokken ruwe informatie aan de VS gestuurd hoeven te worden.
Bron: ANP