Vrije zorgkeuze? Deze restitutiepolissen zijn nog over
15-12-2020
•
leestijd 2 minuten
•
797 keer bekeken
•
Het aantal basisverzekeringen met volledige vrije zorgkeuze, de zogenoemde restitutiepolissen, neemt ook dit jaar weer verder af. Per 2021 zijn de basisverzekeringen van ONVZ, en haar labels PNO Zorg, VvAA geen restitutiepolissen meer. Ook de basisverzekering van ZorgDirect is niet langer een restitutiepolis. Deze verzekeringen vergoeden niet alle soorten ongecontracteerde zorg meer onbeperkt.
Een zorgverzekeraar mag haar basisverzekering alleen een restitutiepolis noemen als je voor alle soorten zorg zelf mag bepalen naar welke zorgverlener je gaat.
Bij de andere soort basisverzekering, een naturapolis, krijg je maar een deel van de rekening vergoed als je naar een zorgverlener gaat waarmee je zorgverzekeraar geen afspraken heeft gemaakt. Let hier goed op, als je een naturapolis zoekt.
Voor zorgverzekeraars is het interessant om afspraken te maken met zorgverleners. Zo kunnen ze invloed uitoefenen op de prijs die de zorgverleners mogen vragen en de zorg zo goedkoop mogelijk houden. Als je naar een zorgverlener gaat waarmee je zorgverzekeraar geen contract heeft, is de kans groot dat die een hogere prijs zal vragen voor de zorg, dan de gecontracteerde zorgverleners.
Toch mogen zorgverleners het niet te bont maken. De overheid stelt elk jaar voor een aantal soorten zorg een wettelijk maximaal tarief vast. Een restitutiepolis vergoedt bij zorgverleners waarmee ze geen afspraken hebben maximaal dit tarief. Is er geen wettelijk tarief? Dan vergoedt de restitutiepolis het marktconforme tarief. Dat wil zeggen: een bedrag dat in lijn is met wat andere zorgverleners in Nederland vragen voor dezelfde behandeling.
Waarom steeds minder restitutiepolissen?
Sommige zorgverzekeraars willen liever zelf controle over de kosten van niet-gecontracteerde zorg. Ze kiezen er dan voor om bij sommige soorten zorg niet het gemiddeld gecontracteerde tarief te vergoeden. Dat wil zeggen dat als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat je hetzelfde bedrag vergoedt krijgt als wat de zorgverzekeraar gemiddeld met alle wel gecontracteerde zorgverleners heeft afgesproken. Is jouw zorgverlener toch duurder? Dan betaal je de rest zelf. Alleen mag de zorgverzekering dan geen restitutiepolis meer heten. Het wordt dan een combinatiepolis.
Daarom zijn de basisverzekeringen van ONVZ, PNO, VvAA en ZorgDirect per 2021 combinatiepolissen geworden. In het verleden gebeurde hetzelfde met de vrije zorgkeuze polissen van DSW en Ditzo. Prolife en De Friesland stopten in 2020 zelfs helemaal met hun restitutiepolis en bieden alleen nog naturaverzekeringen aan.
Waar kun je dan nog wel terecht voor een restitutiepolis?
Zoals je in de tabel hieronder ziet, zijn er gelukkig nog best wat basisverzekeringen die je wel volledige vrije zorgkeuze bieden in 2021. Je moet voor een echte restitutiepolis echter wel diep in de buidel tasten. Als je 100% vrije zorgkeuze wilt, ben je voor je basisverzekering het goedkoopste uit bij United Consumers (VGZ). Hier heb je een restitutiepolis voor 125,59 euro per maand, wat neerkomt op ongeveer 1.508 euro per jaar. De duurste restitutiepolis is die van De Amersfoortse met een premie van 147,95 euro per maand (ruim 1.775 euro per jaar).