Het voortbestaan van zo'n honderd musea wordt bedreigd. Deze musea denken hooguit nog een jaar te kunnen overleven als er niet meer financiële steun komt, stelt de Museumvereniging.
De vereniging hield een enquête onder haar ruim 430 leden. Met name de kleinere musea, die minder dan 40.000 bezoekers per jaar ontvangen, dreigen te verdwijnen. Ook de musea die geen subsidie ontvangen en bijna volledig afhankelijk zijn van inkomsten uit entreegeld, winkelverkoop, horeca en zalenverhuur dreigen te verdwijnen. De 300 miljoen euro die het kabinet onlangs uittrok voor cultuur komt maar een beperkt aantal musea ten goede, volgens de vereniging.
Volgens de Museumvereniging moet er een steunpakket en een nationaal herstelfonds komen voor alle musea, ongeacht grootte of type collectie. Deze steun zou nodig zijn om in elk geval de huisvestingskosten tijdens de tijdelijke sluiting te compenseren en om de verminderde inkomsten op te vangen. Er komen nu namelijk zo’n 80 procent minder bezoekers komen en de museumwinkels, horeca en zalenverhuur leveren ook veel minder op. Daarnaast pleit de vereniging voor verruiming van de Geefwet* als fiscale stimulans voor kleine en gulle gevers aan culturele instellingen, waaronder musea.
In totaal waren de musea doordat ze drie maanden gesloten waren zo'n 25 miljoen euro kwijt aan huisvestingskosten, meldt een woordvoerster van de Museumvereniging. Ook liepen de musea in deze tijd gezamelijk ongeveer 110 miljoen euro aan inkomsten mis. Voor de coronacrisis bestond gemiddeld de helft van de inkomsten van musea uit eigen inkomsten. Deze eigen inkomsten zijn tijdens de lockdown volledig weggevallen. Musea derven normaal circa 80 procent aan publieksinkomsten. De verwachting is dat musea tot eind 2021 zeker 50 tot 60 procent aan publieksinkomsten mislopen, stelt de vereniging.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!