Minister Sigrid Kaag van Financiën zegt weinig te kunnen betekenen voor de dalende koopkracht van dit jaar. De kans is dus klein dat het kabinet huishoudens gaat compenseren voor de sterk gestegen prijzen.
Het CBS meldde al dat het gemiddelde Nederlandse huishouden voor hun energie bijna het dubbele gaat betalen ten opzichte van vorig jaar. Ook de prijzen van boodschappen en brandstof zijn al een tijd aan het stijgen. In januari bedroeg de inflatie 6 procent. "Een enorme dreun", aldus Kaag.
De begroting biedt weinig ruimte om iets te kunnen doen voor huishoudens die het zwaar hebben, zegt ze. Er liggen al veel besluiten daarover vast. Ook zou het niet zeker zijn dat dit wel lukt bij de volgende begroting. Kaag zegt dat de rekening daarvoor ergens terecht moet komen, ze noemt latere generaties als voorbeeld. "Dat is het eerlijke verhaal", aldus de minister.
Eerst wil Kaag wachten op meer cijfers over de economie in het geheel. Dit macro-economische beeld krijgt het kabinet begin maart. "Het is belangrijk dat we eerst een doorrekening hebben, dan weet je wie geraakt wordt." Na maart komt er volgens Kaag "een brede weging". In april of mei komt het kabinet met de voorjaarsnota, waarin de verwachte inkomsten en uitgaven staan. Tot die tijd zal er zeker geen compensatie komen. "Haast is een slechte raadgever", aldus de minister van Financiën. "We gaan niet over één nacht ijs." ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!