Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Voorlichting bijwerkingen vitaminen schiet tekort

14-12-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6709 keer bekeken
  •  
195x90_pillen1_02.jpg
Uit onderzoek van Kassa blijkt dat er aan de voorlichting over vitamines nogal wat schort. Verkopers zijn bijvoorbeeld niet goed op de hoogte van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en de schadelijke effecten die te hoge doseringen kunnen hebben.
 
Onzin
Kassa bezocht met de verborgen camera de afgelopen tijd verschillende winkelketens: Boots, Etos, Vitaminstore, Kruidvat, Erica en de Tuinen. Onze verslaggevers kregen behoorlijk wat onzin voorgeschoteld. Emeritus professor voedingsleer Martijn Katan voorziet in de uitzending de uitspraken van commentaar.
Enkele voorbeelden
Verkoper: Dit zijn gewoon vitamines en mineralen, gewoon natuurlijke, veel ook die het lichaam zelf ook wel aanmaakt waarvan bijna iedereen tegenwoordig ook wel meer van nodig heeft, omdat je ook niet meer alles uit je voeding kan halen. Je haalt ook veel uit je voeding, maar het wordt allemaal steeds minder. Dus bijna iedereen heeft wel multivitamines of vitamines extra nodig.
Reactie Katan: Dat is het idee van tegenwoordig. Het eten deugt niet meer en we leven zo onder stress en zo. In werkelijkheid krijgen wij meer vitamines uit ons eten binnen dan de mensen van 100 jaar geleden, toen waren er maar een paar maanden per jaar sinaasappels en die waren ook nog relatief heel duur, veel mensen konden dat niet betalen. Nu vrijwel iedereen vlees kan kopen, er zijn het hele jaar door groente en fruit te krijgen, redelijk betaalbaar, dus de tekorten die je toen zag zie je eigenlijk niet meer. 
Verkoper: Sommige dingen wat je teveel inneemt, die plas je ook weer uit. Het is niet zo dat alles direct ook opgeslagen wordt.
Reactie Katan: De vet-oplosbare vitamines sla je vaak in grote hoeveelheden op, de wateroplosbare plas je uit, maar dat betekent niet dat het geen schade doet. Als je twintig liter water per dag drinkt, plas je dat ook allemaal uit maar intussen krijg je er hersenoedeem van, dat is een heel gevaarlijke aandoening. 
Gezondheidsraad
De Gezondheidsraad, een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan dat de regering en het parlement adviseert op het gebied van volksgezondheid, raadt supplementen alleen in bepaalde gevallen aan: "De commissie concludeert dat een goede en gevarieerde voeding in principe volstaat om de algemene, gezonde bevolking voldoende microvoedingsstoffen te leveren en het gevaar op een te hoge inname uit te sluiten. Maatregelen als suppletieadviezen en verrijking dienen een gezondheidswinst op te leveren. Daarom hebben alleen bepaalde risicogroepen in aanvulling op een gevarieerde voeding van sommige microvoedingsstoffen extra nodig. In het bijzonder zijn dat A) foliumzuur voor vrouwen rond de conceptie, B) vitamine D voor jonge kinderen, mensen met een donkere huidskleur of die onvoldoende buitenkomen, vrouwen die zwanger zijn, vrouwen die een sluier dragen, vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar, C) vitamine K voor pasgeborenen en D) vitamine B12 voor veganisten."
Bijwerkingen
Dat de verkopers allerlei onzin ophangen over vitaminen is niet helemaal zonder risico. Veel mensen weten niet dat je wel degelijk bijwerkingen van de vitaminesupplementen die je bij de drogist kan kopen krijgen, vertelt Agnes Kant van Lareb, het Nederlands Bijwerkingen Centrum. Het is bijvoorbeeld bekend dat een teveel aan vitamine B6 tot problemen kan leiden, teveel betacorateen schadelijk kan zijn en dat vitamine K niet in combinatie met bepaalde bloedverdunners mag worden gebruikt. Doordat mensen niet weten dat je van vitaminen bijwerkingen kan krijgen, kunnen mensen onnodig met met klachten blijven lopen. Kant: "Van bepaalde vitaminen kan je bijvoorbeeld zenuwpijn krijgen. Als je niet weet waar de klachten vandaan komen heb je het risico dat je het hele medische circuit door moet. Terwijl het dus ook aan vitaminepil kan liggen."
Campagne
Om de voorlichting te verbeteren is Lareb samen met het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven een campagne gestart. Daarbij richting ze zich niet alleen op een verbeterde scholing voor het personeel, maar ook op het publiek. Kant: "Het is van belang dat mensen bijwerkingen blijven melden aan ons via Mijnbijwerking.nl." In de studio reageren Agnes Kant van Lareb en Pepijn Aardewijn van de Vitaminstore .
Links  
Het Voedingcentrum heeft een voedingswijzer opgesteld. Die is hier te vinden. Alle adviezen van de Gezondheidsraad zijn hier , hier en hier nog eens te lezen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor