Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Voorkom diefstal van je elektrische fiets met deze 7 tips

28-02-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
26523 keer bekeken
  •  
ebike e-bike display elektrische fiets 1127

Elektrische fietsen zijn erg in trek bij het dievengilde. Alleen al vorig jaar deden 22.593 eigenaren van een e-bike aangifte van diefstal. “De kruimeldief heeft zijn werkterrein verlegd van autoradio’s naar e-bikes”, zegt Kees Bakker van de Fietsersbond. Welke 7 tips om diefstal te voorkomen heeft hij voor mensen met een elektrische fiets? 

Dat elektrische fietsen vaker worden gestolen, verbaast Kees Bakker niet. "Want de verkoop van e-bikes is ook fors toegenomen. Daarmee is de markt voor fietsendieven ook gegroeid", verklaart de consumentenvoorlichter van de Fietsersbond.

“De laptop- en autoradiodief van voorheen is zijn werkterrein aan het verleggen naar elektrische fietsen. En bij mensen thuis is er minder te halen qua contant geld", zegt Bakker "De ‘kleine dief’ komt tegenwoordig dus al snel bij de e-bike uit."

Forse toename in aantal diefstallen

De afgelopen twee jaar is het aantal gestolen e-bikes met maar liefst 75 procent toegenomen, blijkt uit cijfers van de Nationale Politie. Omdat niet iedereen aangifte doet, ligt het werkelijke aantal nog hoger. 

Hoe voorkom je diefstal van je (elektrische) fiets?

Des te belangrijker dus om je dure aanschaf te beschermen. Want de gemiddelde verkoopprijs van een e-bike bedraagt 2.200 euro. Hoe voorkom je fietsendiefstal? Kees Bakker van de Fietsersbond raadt het volgende aan:

Tip 1- Gebruik twee sloten 

Op veel fietsen zit standaard een ringslot. Zoek daarbij een los kettingslot, adviseert Bakker. Maak daarmee je fiets vast aan fietsenrek of een paaltje. Dan kan een elektrische fiets niet snel in een busje worden geladen. Dat is een methode die ‘professionele’  dieven vaak toepassen.

Een tweede voordeel van een kettingslot is dat je minder gevoelig bent voor diefstal met behulp van een zogenaamde 'Poolse sleutel' , omdat die niet goed werkt op een kettingslot.

Het dievengilde maakt sinds een paar jaar gebruik van deze Poolse sleutel . "Dat is een soort loper met een hefboom eraan, die vooral op ringsloten wordt ingezet", weet Bakker. De naam verwijst naar de vermeende herkomst van de diefstalplegers. "Met een Poolse sleutel wordt een slot met grof geweld opengemaakt." Heb je dan alleen een ringslot? Dan is je e-bike gegarandeerd weg.

2 - Zoek een ART-slot met minimaal 2 sterren

Kees Bakker raadt aan om een kettingslot te kiezen met een ART-keurmerk. Stichting ART test, keurt en certificeert  alle sloten die in Nederland op de markt komen. Hoe meer sterren ART uitdeelt, hoe beter het slot. “Let erop of het slot 2 of 3 sterren heeft”, tipt de expert van de Fietsersbond.

3 – Neem accu en display mee 

“Neem de accu van je fiets mee naar binnen. Dat is het duurste onderdeel van de e-bike, en daarom aantrekkelijk voor dieven”, is Bakkers derde advies. Is het display van de fiets afneembaar? Neem dat óók mee, om je fiets onaantrekkelijker te maken voor doorverkoop na diefstal.

4 - Gebruik de pincode

Diverse merken e-bikes leveren een elektrische motor die je kunt beveiligen met een pincode. Pas als je die hebt ingevoerd, kun je met de fiets op pad. Gebruik de pincode, raadt Bakker daarom aan. Ga je op zoek naar een e-bike? Dan is deze extra beveiligingsoptie iets om een fiets op uit te zoeken.

5 - Let op de plek waar je de fiets stalt

Als je de fiets thuis in een schuurtje parkeert, zet 'm dan daar ook op slot. Sluit ook de schuur of garage af. “Extra veilig is als je de e-bike aan een muuranker kunt bevestigen. Vastmaken aan iets anders kan ook. Dat maakt meenemen extra lastig”, zegt Bakker.

Ga je winkelen of op pad met het openbaar vervoer? Maak als het kan gebruik van een bewaakte stalling.

6 - Beveilig je fiets met een GPS-tracker

Je hebt tegenwoordig ook elektrische fietsen met track & trace of een GPS-tracker. “Die optie is steeds vaker standaard”, weet Bakker. “Voorkomen van diefstal kan hier niet mee. Maar als de fiets wel is ontvreemd, kun je (vaak per app) volgen waar je fiets is gebleven dankzij het GPS-signaal.”

Er zijn verzekeringen die een opspeurservice bieden bij de diefstalverzekering. Dit kost vaak wat meer. Een opsporingsdienst gaat op pad om te kijken of ze de gestolen fiets kunnen vinden én terugbrengen naar de rechtmatige eigenaar. 

7 - Bonustip: Geen e-bike nodig? Kies dan een gewone fiets

Een elektrische fiets kost meer en er is een hoger risico op diefstal. Een gewone  fiets is vanwege de verwachte opbrengst minder in trek bij dieven. “Je kunt ook daar voor kiezen, als je voor de keuze staat voor een nieuw rijwiel”, aldus de voorlichter van de Fietsersbond. De kans dat je fiets wordt gestolen is dan kleiner.

Heb je zelf een goede tip om diefstal van je (elektrische) fiets te voorkomen? Deel die onderaan dit artikel!

Heb jij een vraag over je e-bike of verzekeringen? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum! 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor