Het wordt voor basisscholen steeds lastiger om hun lessen op orde te houden met de stijgende coronabesmettingen, blijkt uit een peiling van het NOS Jeugdjournaal onder ruim 500 basisscholen.
Janneke Oosterman, directeur van basisschool Tamarinde in Zaandam, geeft aan alleen nog maar bezig te zijn met het regelen en bellen van vervanging, doordat er elke week wel weer drie of vier leraren uitvallen. Ook directeur Maaike Kerssens van De Watermolen in Koog aan de Zaan herkent dit. "Elke keer als mijn telefoon gaat en een collega belt, schrik ik en ben ik bang dat er weer één uitvalt."
Bijna 80 procent van de reagerende scholen geeft aan dat er geen of niet altijd vervanging is als er leraren uitvallen door klachten of een besmetting. In sommige gevallen lukt het nog om een onderwijsassistent in te zetten, klassen samen te voegen of de directeur noodgedwongen voor de klas te zetten, maar een deel van de basisscholen ontkomt er niet aan om klassen naar huis te sturen.
Volgens de peiling is er weinig hoop onder basisscholen dat het snel beter zal gaan. Zo verwachten meer dan vierhonderd scholen na de herfstvakantie meer problemen door uitval, omdat het verkoudheidsseizoen nu ook is aangebroken. Ook houden de scholen er rekening mee dat er meer leraren besmet zullen raken en er vaker klassen naar huis gestuurd moeten worden. Verder is een deel van de scholen bang voor burn-outklachten bij collega's, door de stijgende werkdruk door het vele opvangen van andere klachten. Daarnaast zijn ook de zorgen over leerachterstanden groot.
Sneltesten voor leraren zouden erg helpen, zeggen bijna alle ondervraagde basisscholen. Van een scholensluiting zijn echter maar weinig scholen voorstander.
Ook de kinderopvang heeft last van oplopend personeelstekort door de corona-epidemie, deelt een woordvoerder van de Brancheorganisatie Kinderopvang mee. "We hebben momenteel ongeveer 10 procent ziekteverzuim. Dat betekent dat locaties alleen met veel kunst- en vliegwerk open kunnen blijven." Als basisscholen kinderen naar huis sturen, neemt de druk op de kinderopvang verder toe. "Ook wij moeten dan soms groepen sluiten, omdat we niet meer aan regels over bijvoorbeeld groepsgrootte kunnen voldoen."
Medewerkers in de kinderopvang krijgen geen voorrang in teststraten. Om die reden hebben de brancheorganisatie en grotere kinderopvangorganisaties afgelopen tijd zelf commerciële sneltests ingekocht. "Dat de testcapaciteit weer beter op orde is, scheelt enorm voor ons," aldus de woordvoerder. De branche is volgens hem in "goed overleg" met het basisonderwijs. "We willen in principe zolang mogelijk openblijven voor de reguliere opvang."
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!