"In auto's van Volkswagen zit nog steeds sjoemelsoftware"
23-09-2017
•
leestijd 2 minuten
•
148 keer bekeken
•
Volkswagens en andere auto's van de Volkswagen Groep met een sjoemeldieselmotor zouden ook na een software-update van de fabriek die de uitstoot binnen de wettelijke grenzen moet brengen nog te veel schadelijke stoffen uitstoten. Dat stelt de Nederlandse claimclub Volkswagen Car Claim (derclaim.nl).
Klokkenluider
Voorman van de organisatie Guido van Woerkom komt met de opmerkelijke onthulling twee jaar nadat Dieselgate uitkwam door een verklaring van VW in de Verenigde Staten. Der Claim zegt zich te baseren op door een klokkenluider gelekte interne documenten. De club wil deze nog niet vrijgeven.
Documenten
“Wat we wel kunnen zeggen is dat de documentatie aantoont dat Volkswagen nimmer de intentie heeft gehad om het uitstootprobleem met de voorgestelde software update te verhelpen. Bovendien blijkt dat de auto’s van de Volkswagen groep niet één, maar meerdere defeat devices (sjoemelsoftware) bevatten. Die zitten ook na de software update nog steeds in de auto's en manipuleren de uitstoot van de schadelijke gassen. Volkswagen heeft de consument hier niet over geïnformeerd”, aldus Van Woerkom.
Dagvaarden
Der Claim wil voor eind oktober Pon, VW en andere betrokken partijen dagvaarden in een civiele procedure. Inzet hiervan is dat eigenaren de koopovereenkomst van de sjoemeldiesels ongedaan kunnen maken. Volgens Van Woerkom zou dat moeten omdat ze een product hebben gekocht dat niet aan alle eisen van de wet voldeed. Dit is een van basale eisen waaraan een koopovereenkomst moet voldoen.
Of Volkswagen Car Claim succes zal hebben met hun dagvaarding is nog de vraag. Dat hangt af van hoe sterk hun bewijsvoering is dat Volkswagen de Wet oneerlijke handelspraktijken heeft overtreden en dat ook sprake is van dwaling en bedrog. Over hun bewijsvoering wil de claimclub vooralsnog verder niets prijsgeven.
Geen compensatie in Duitsland
Een vergelijkbare zaak in Duitsland heeft niet tot compensatie voor Duitse automobilisten geleid. Bij de ANWB komen bovendien geen klachten binnen van automobilisten die problemen ervaren na de fix die Volkswagen heeft aangeboden. "Het is hier doodstil", aldus woordvoerder Ad Vonk. Bij het meldpunt sjoemeldiesels van de Consumentenbond kwamen tot deze zomer 57 klachten binnen van 33 Volkswagenbezitters met een geüpdate sjoemeldiesel. Ter relativering: het gaat om 11 miljoen dieselvoertuigen wereldwijd en 160.000 in Nederland.
Afwachten
Hoogleraar privaatrecht Eddy Bauw adviseert Volkswagen-bezitters en auto eigenaren van diesels van de Volkswagen Groep daarom om zich nu nog niet aan te sluiten bij Volkswagen Car Claim, want dan moet je maximaal 18 procent afdragen van een eventuele compensatie. "Ik zou eerst afwachten wat er precies te halen is. Ook de ANWB en Consumentenbond zijn afwachtend en dat is niet voor niets."