Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vogels vol met plastic afval

10-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
241 keer bekeken
  •  
195x90_2.jpg
In onze meren, wateren en zeeën drijven allerlei stukken plastic. Van grote netten tot minuscule stukjes plastic dobberen rond van Hawaii tot de fjorden van Noorwegen. De uitwerpselen van onze massaconsumptiemaatschappij onderbreken niet alleen het zicht van oneindige kustlijnen, maar belanden ook op het ontbijtbord van de dieren in, op en rond de zee en dat heeft verstrekkende gevolgen.
Plastic Beach
De stranden van Texel ontkomen er ook niet aan. Tijdens een wandeling over het strand met zeebioloog Jan Andries van Franeker van Imares (WUR) komen we al snel kunststoffen tegen in verschillende vormen en maten. Over de hele wereld spoelt afval aan op stranden. Al het afval dat aanspoelt is maar het topje van de ijsberg, want in de oceanen zwerven nog veel meer deeltjes plastic rond.
Levensgevaarlijk dopje
Plastic afval is gevaarlijk voor dieren. Op de stukjes afval kunnen zich micro-organismen hechten. Zo wordt een stuk afval een waar avondmaal voor een vogel. Eenmaal in de vogel kunnen giftige stoffen in kunststoffen vrijkomen in het lichaam van de vogel. Een andere mogelijkheid is dat er een stuk plastic vast blijft zitten in één van de magen van de vogel. Hierdoor heeft de vogel een constant honger gevoel zonder dat hij zijn maagje kan vullen, wat uiteindelijk kan leiden tot een hongerdood.
Graadmeter voor onze zee
Jan Andries van Franeker doet onderzoek naar de Noordse Stormvogel. Het bijzondere aan deze vogel is dat hij niet in de buurt van de mens komt, maar toch onder invloed is van de mens. In zijn onderzoek naar maaginhouden van de Noordse Stormvogel vindt Jan Andries diverse stukjes plastic in de maag. In zo’n 95% van de onderzochte Noordse Stormvogels bevindt zich gemiddeld zo’n 3 gram plastic. Op onderstaande foto is de vondst van de uitzending te zien:
Omdat de vogels van de zee leven en niet in de buurt van de mens komen, is de maaginhoud van de Noordse Stormvogel een goede graadmeter voor de gesteldheid van de zee. De status van de zee is niet best.
Broodtrommel aan plastic in de maag
Een stukje industrieel plastic, een visgraatje en een plastic ring van een fles. Sommige plastics zijn nog herkenbaar, maar sommige deeltjes zijn niet herleiden. Het lijkt weinig wat er in de maag van de Noordse Stormvogel wordt gevonden, maar vertaal je het naar de mens, dan is het een broodtrommel aan kunststof in je buik.
Een beter milieu begint bij jezelf
Wat kan je hier als consument aan doen?
- Gebruik zo min mogelijk plastics die je maar eenmalig gebruikt
- Lever al de plastics in bij plastic recycle punten
- Pleit voor statiegeld op kunststof, zo ben je er zeker van dat kunststof wordt ingeleverd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!