Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Voedselverspilling voorkomen? Zo doe je het nóg beter!
23-09-2020
•
leestijd 2 minuten
•
305 keer bekeken
•
Voedselverspilling… Het is een thema waar we het soms liever niet over hebben, want iedereen maakt zich er wel eens schuldig aan. Een rot appeltje hier, een over-de-datum pak melk daar. Door voedselverspilling te voorkomen behaal je winst voor het milieu én je portemonnee. Waar valt er winst te behalen en hoe? We zetten het voor je uiteen!
In 2019 verspilden Nederlanders gemiddeld 34,3 kilogram voedsel per persoon, blijkt uit cijfers van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Dat is bijna 7 kilo minder dan in 2016. Toch verspillen we nog steeds 9,5 procent van het door ons gekochte voedsel. Dat was 11,1 procent in 2016 en 13,6 procent in 2010. Wie voedselverspilling voorkomt, kan volgens het Voedingscentrum jaarlijks per persoon gemiddeld 120 euro besparen.
Doel voor 2030: voedselverspilling halveren
Nu zijn wij Nederlanders de laatste jaren thuis al minder voedsel gaan verspillen, maar kan het nog altijd iets beter. Nederland ligt op koers voor het behalen van het doel om in 2030 de voedselverspilling te halveren. In 2010 verspilden wij nog 48,0 kilo vast voedsel per persoon. In 2016 was dit al 41,2 kilo en in 2019 dus 34,3 kilo. Er is sinds de meting in 2010 daarmee een daling van 29 procent zichtbaar in de voedselverspilling.
Wat verspillen we?
De 34,3 kilogram aan voedsel die we in 2019 per persoon nog weggooiden, bestaat onder andere uit brood, zuivel, groenten, aardappelen en fruit. Ondanks dat we van de meeste van deze producten al minder zijn gaan verspillen, is hiermee ook nog de grootste winst te behalen als het gaat om het voorkomen van verspilling.
We verspillen gemiddeld namelijk voor 7,3 kilogram aan brood en deegwaren, 5,1 kilogram aan zuivel en 3,7 kilogram aan groenten. Daarnaast gaat er gemiddeld 3 kilo fruit weg, 2,9 kilo aardappel en 2,7 kilogram aan sauzen en vetten. Dan volgen nog 2,3 kilogram aan vlees en vleeswaren, 1 aan pasta’s, 1 aan gebak en koek en 0,8 aan snoep en snacks. Deze producten samen zijn hiermee al goed voor 29,8 kilo aan verspilling.
Voedselverspilling voorkomen
Door slimmer om te gaan met wat we kopen, koken en in de koelkast bewaren, kunnen we voedselverspilling voorkomen. Zo kan het handig zijn om brood in te vriezen, pasta en rijst af te meten en eten op de juiste plek te bewaren.
Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, die zich inzet voor het verminderen van de verspilling, deelt nog enkele handige tips voor thuis.
Zo is het goed je voorraad te checken. Wat moet er eerst op? Daar kun je je volgende maaltijd en je boodschappen op afstemmen.
Hierbij kan het handig zijn om gebruik te maken van een planning. Welke producten haal je voor welke dag en moeten tegen welke tijd op?
Bereikt een product de THT-datum en weet je niet zeker of het nog goed is? Ga dan af op je zintuigen: kijk, ruik en proef!
Stel je koelkast goed af: op 4 graden Celsius.
Bron: Milieu Centraal, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Voedingscentrum