Voedingsindustrie reguleert zout minder goed dan gedacht
06-06-2017
• leestijd 2 minuten
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de claim over zoutreductie op zijn website aangepast. Het VWS had op de website staan dat het Akkoord Verbetering Productsamenstelling zijn vruchten afwierp. Het VWS ging hiervan uit nadat een beperkte steekproef van het RIVM aantoonde dat de geteste producten 30% onder de afgesproken norm zaten. Geconcludeerd werd dat de voedingsindustrie hiermee aan haar toezegging voldaan had.
Deze afspraak werd dan ook vaak aangehaald door minister Schippers als het succesvolle voorbeeld van zelfregulering.
Grote merken voldoen nog niet altijd
Uit recent onderzoek van foodwatch blijkt 1 op de 7 groenteconserven van de grote merken niet te voldoen. 5 jaar na de afspraak bevatten ze nog steeds meer zout dan de afgesproken maximale waarden. Onder de geteste producten zaten onder andere: Bonduelle en Hak, maar ook eigen merken van Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Lidl.
'Urgent beleid is nodig'
“De voedingsindustrie waakt niet over de volksgezondheid. Dat hoort de overheid te doen. Er is urgent een actief voedselbeleid nodig nu er wekelijks 1.200 nieuwe mensen met suikerziekte bijkomen in Nederland, meer dan 4 miljoen mensen bloeddrukverlagers slikken en een miljoen mensen cholesterolverlagers”, aldus foodwatch
Bedrijven aangeschreven
Naar aanleiding van de bevindingen heeft foodwatch Hak, Bonduelle, Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi aangeschreven. Alle bedrijven erkennen de schending van de afspraken. Albert Heijn, Jumbo en Aldi doen een concrete belofte de zoutgehalten te gaan terugbrengen. Hak en Bonduelle geven ook aan bezig te zijn met zoutreductie maar zijn weinig concreet over de gehalten. Lidl kon nog niet inhoudelijk reageren. De bedrijven hebben binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling aan de minister beloofd dit jaar met verdere reductie van zout en ook suiker in conserven te komen.