Vleeskeurmeesters luiden de noodklok over de situatie in veel Nederlandse slachthuizen. Ze stellen dat er poep op het vlees zit en dat steekproeven worden gemanipuleerd, meldt
EenVandaag
. ,,Het is één groot toneelstuk.”
Verbeterplan NVWA
Vier jaar geleden voerde de Nederlands Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een verbeterplan in na vleesschandalen. Volgens de NVWA heeft de nieuwe manier van controleren resultaat.
'Manipulatie van controles'
Maar de keurmeesters, die anoniem willen blijven, denken daar anders over. Volgens hen wordt de dagelijkse controle van het vlees gemanipuleerd, waardoor de kwaliteit beter lijkt dan deze werkelijk is. ,,Vlees waar pathologische afwijkingen op zitten wordt voor de keuring weggesneden en in een afvoerbuis gegooid. Dat is verboden omdat een dierenarts het daarna nooit meer goed kan controleren.”
Er is sprake van een grote angstcultuur, vertellen zowel de dierenartsen als de keurmeesters die de controles moeten uitvoeren.
'Weinig tijd voor controles'
Ook uiten de keurmeesters hun zorg over de snelheid waarmee gecontroleerd moet worden. In grote slachterijen komen er 650 karkassen per uur voorbij. Met die snelheid hebben keurders maar elf seconden om een karkas te keuren.