Vanaf aankomend voorjaar kunnen klanten van een groot aantal supermarkten varkensvlees kiezen met een ‘antibioticavrij leven-keurmerk’. Dit is een van de plannen van de Nationale Voedseltop in Den Haag.
Garantie
Het keurmerk zal als stickertje op de verpakking van het vlees staan. Deze sticker biedt de garantie dat het varken nooit antibiotica toegediend heeft gekregen. Het keurmerk zal onder andere terug te vinden zijn in de schappen van Vomar, Hoogvliet en Plus.
Bijvangst en houdbaarheid
De Nationale Voedseltop is door verschillende ministeries opgezet, met als doel om binnen vijf tot tien jaar Nederland de koploper te maken in gezonde en milieuvriendelijke voeding. Andere plannen zijn onder andere het verkopen van bijvangst van vissers door supermarkten en betere informatie over houdbaarheidsdata.
In dat geval hebben we dus ook vlees gekocht (en geconsumeerd!) waar wel antibiotica inzit?! Ik kan alleen bedenken dat het ministerie van volksgezondheid de gezondheid van het slachtvee blijkbaar belangrijker vindt dan de gezondheid van de Nederlandse bevolking. Tijd voor serieuze kamervragen zou ik zeggen...
Die varkens kunnen in theorie dan ziek zijn (geweest). Of we dat nou willen (in eerste plaats voor die dieren natuurlijk). Lekker vega(n)! Beter voor IEDEREEN EN ALLES!!
Op zich vind ik dit een beetje gek dat er alweer een keurmerk bijkomt. Als je gewoon biologisch vlees koopt is er ook geen antibiotica gebruikt. Dus het is allang in de supermarkt verkrijgbaar. Dat de bijvangst van vissers nu verkocht mag gaan worden is een grote stap vooruit. Voorheen moest dat gewoon weggegooid worden. Waren alle vissen en andere zeedieren voor niets dood gemaakt.