Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De digitale euro komt eraan: vijf vragen en antwoorden

05-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11241 keer bekeken
  •  
digitale euro 1127

De kans wordt steeds reëler dat de digitale euro over een paar jaar zijn intrede zal maken, schrijft minister Kaag van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. Nederland is volgens haar één van de aanjagers van de munt. Maar wat houdt zo'n digitale euromunt eigenlijk in? En kan je wel contant blijven betalen? Wij hebben voor jou vijf vragen op een rij gezet.

Kaag noemt het in haar brief van belang dat we in Nederland 'met een innovatieve en open economie actief aan de gedachtegang over de digitale munt moeten deelnemen'.

Wat moet ik me voorstellen bij de digitale euro?

De digitale euro zal net als eurobankbiljetten zijn, alleen dan digitaal, schrijft de ECB op haar website. Deze digitale betaalvorm zal door het Eurosysteem worden uitgegeven en is toegankelijk voor alle burgers en bedrijven. 

Het technisch ontwerp van een digitale euro moet uiteindelijk worden gemaakt door de ECB, vindt Kaag. “Wel zie ik een rekeninggebaseerde digitale euro, waarbij iedereen een digitale euro rekening kan openen, als meest de voor de hand liggende basis”, zegt Kaag. 

Wat zijn de voordelen?

Doordat de nieuwe munt rekeninggebasseerd wordt, zijn de mogelijkheden om risico’s voor de financiële stabiliteit en witwassen tegen te gaan groter.

Hoe zit het met mijn privacy?

Kaag noemt privacy één van de belangrijkste aspecten bij de ontwikkeling van de digitale euro. Bij het ontwerp van de elektronische munt zal worden vastgelegd hoeveel informatie van gebruikers wordt opgevraagd, hoe deze informatie wordt beveiligd en hoe deze wordt opgeslagen, aldus de minister. 

"Dit privacyvraagstuk speelt zowel bij het openen van een rekening als bij individuele transacties, en zowel bij de onder toezicht staande intermediairs als bij de uitgevende centrale bank", schrijft Kaag. Echter moet er wel een balans worden gevonden met andere beleidsprioriteiten, zoals het tegengaan van witwassen, financiering van terrorisme en belastingontduiking.

Blijft het mogelijk om contant te betalen?

De digitale euro dient als een aanvulling van op de bestaande vormen van geld. Niet als een vervanging, aldus minister Kaag. “Consumenten kunnen met hun bestaande contante geld en bankrekeningen blijven betalen, maar krijgen met de digitale euro een alternatief.” Ook zal de minster zich inzetten om offline betalingen mogelijk te maken.

Wanneer maakt de digitale munt zijn intrede?

Begin 2020 is de Europese Centrale Bank (ECB) gestart met het verkennen naar ontwikkelingen in de digitale euro. Daarna is er een onderzoeksfase gestart die eindigt in het derde kwartaal van 2023. "Daarna kan worden overgegaan op de implementatiefase", aldus de minister.

Maar voordat tot invoering van de digitale euro kan worden overgegaan, moet echter wel aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. 

Bron: Security.nl/Tweede Kamer/ECB

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!