Vier UMC's mogen protonentherapie aanbieden
01-08-2013
• leestijd 1 minuten
Bij vier Universitair Medische Centra in het land wordt het binnenkort mogelijk om protonentherapie te volgen. Het gaat om een nieuwe vorm van radiotherapie die gebruikt kan worden in de behandeling van specifieke vormen van kanker.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakte donderdag bekend dat UMC's in Groningen, Amsterdam, Delft/Leiden en Maastricht een vergunning krijgen voor het behandelen van kankerpatiënten met protonentherapie.
Het ministerie heeft daarvoor een regeling met vergunningvoorwaarden opgesteld. De UMC's moeten de vergunning nog wel aanvragen. Dat kan tot eind van de maand.
Vergunning
In totaal zijn er 8 UMC's in Nederland, maar maximaal vier daarvan krijgen een vergunning, in sommige gevallen in een samenwerkingsverband.
Per jaar kunnen 2200 patiënten protonentherapie krijgen. Dat duurt nog wel even. Zo verwacht het Academisch Ziekenhuis Maastricht medio 2017 de behandeling aan te kunnen bieden.
Minder schade
Bij de behandeling wordt bestraald met geladen deeltjes (protonen), die nagenoeg hun volledige energie precies op de juiste plaats in de tumor afgegeven. De behandeling met protonen richt minder schade in het lichaam aan dan de gangbare bestraling.
ANP