Zorgverzekeraar VGZ gaat als eerste een sensor vergoeden voor een groep jonge diabetespatiënten. Hiermee is voor hen de dagelijkse praktijk van zeven keer of vaker in de vinger prikken om de bloedsuikerspiegel te meten verleden tijd, meldt
het AD
donderdag.
Voorschot op besluit Zorginstituut
Eind januari heeft de Wetenschappelijke Adviesraad van Zorginstituut Nederland positief geadviseerd over een concept-standpunt om 'Flash Glucose Monitoring', zoals de FreeStyle Libre-sensor, in het basispakket op te nemen voor vier groepen diabetespatiënten met RTCGM (real time Continue Glucose Monitoring). Het Zorginstituut beslist volgende maand of de sensor in het basispakket komt en voor welke groepen de vergoeding gaat gelden.
VGZ neemt een voorschot op het besluit. De vergoeding van de verzekeraar geldt voor een groep van circa 100 kinderen, die collectief verzekerd zijn via Diabetesvereniging Nederland. Volgens de verzekeraar vormen zij een "een kwetsbare groep".
Brandbrief internisten
Een groep van 40 internisten pleitte deze week, via een brandbrief gericht aan het AD, voor een vergoeding van de sensor voor alle diabetespatiënten in Nederland. Het gaat om 1,2 miljoen mensen. In een conceptstandpunt van het Zorginstituut komen vooralsnog vier groepen in aanmerking.
-Kinderen met diabetes type I
-Volwassenen waarvan de bloedglucosewaarden slecht zijn in te stellen
-Zwangere vrouwen met diabetes type I en II
-Vrouwen met een diabetes types I en II en een zwangerschapswens
Naar schatting zijn dit zo’n 40.000 mensen.
Hulpmiddel nog niet vergoed
In januari besteedde
Kassa
aandacht aan de FreeStyle Libre van Abbott Diabetes Care. Dit hulpmiddel is al sinds 2014 verkrijgbaar maar wordt vooralsnog niet vergoed. Voor veel diabetespatiënten zou het uit een uitkomst zijn, omdat hiermee het pijnlijke bloedprikken zo goed als verleden tijd is. AD/Kassa