Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verzekeraars noemen vooraf geen richtprijs van ziekenhuisbezoek

21-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
20151121-kassa-tarieven_3.jpg
Als je naar een medisch specialist moet is de kans groot dat je het eerste consult zélf moet betalen. Het valt namelijk onder het eigen risico. Het loont dus om eerst tarieven te vergelijken, want de prijzen verschillen per ziekenhuis. Verzekeraars geven je vooraf echter geen richtprijs, terwijl ze dat sinds 1 november wel verplicht zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Kassa en ZorgKiezer.nl.     
 
Eerder lieten we in de uitzending al zien dat de ziekenhuizen nog steeds niet in staat zijn vooraf de prijs van een poliklinische behandeling te noemen. Nu blijkt uit onderzoek van ZorgKiezer.nl en Kassa dat verzekeraars daar ook niet toe in staat zijn, terwijl de consument veel behandelingen wel (grotendeels) zelf via het eigen risico betaalt.
Verplicht
De directeur van Zorgverzekeraars Nederland heeft in onze uitzending van 26 september gezegd dat de zorgverzekeraars per 1 november wel in staat zullen zijn om tenminste een richtprijs te noemen van een behandeling. Dat moet ook volgens de nieuwe beleidsregel van het ministerie die zorgverzekeraars verplicht patiënten inzicht te geven in de kosten vooraf (artikel 16).
Verzekeraars geven geen tarieven
Afgelopen week hebben we samen met ZorgKiezer.nl in totaal 36 zorgverzekeraars gebeld met de vraag wat een eerste consult voor eczeem kost in het ziekenhuis na doorverwijzing door de huisarts. Geen enkele zorgverzekeraar is in staat om in het eerste gesprek een reële richtprijs te noemen. Delta Lloyd kan dit wel in tweede instantie. Deze zorgverzekeraar blijkt wel in staat te zijn om een prijs te noemen zonder dat wij zelf de DBC-code hebben gegeven. Delta Lloyd moest het wel opzoeken en heeft er later over teruggebeld. De informatie kon dus niet tijdens het eerste telefoongesprek worden gegeven. Het was de prijs van een ziekenhuis in de regio, dus vergelijken en kiezen voor de goedkoopste is daarmee nog steeds onmogelijk voor de consument. VGZ, Zilveren Kruis en Ohra hebben ook prijzen van de behandeling weten te noemen, maar pas nadat wij de DBC-code hadden gegeven. Een normale consument beschikt daar natuurlijk over. Wij hebben gebeld voor DBC-code 15C618. 
Verzekeraars vertellen onzin
Verder hebben we ook van veel zorgverzekeraars informatie gekregen die niet klopt. Zo krijgen we te horen dat verzekeraars geen lijst hebben van wat iets kost in een ziekenhuis, dat de tarieven in alle ziekenhuizen hetzelfde zijn en dat je altijd je eigen risico kwijt bent. Dat is onzin. Daarnaast verschillen de tarieven juist wel per ziekenhuis. Het maakt ook nog uit bij wie je verzekerd bent. Zorgverzekeraars maken namelijk allemaal andere prijsafspraken met de zorgverleners.  
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!