Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Eigenaren asbestdaken in de knel door verzekeraars
24-10-2020
•
leestijd 4 minuten
•
518 keer bekeken
•
Voor de bezitters van een huis met een asbestdak of -gevelbekleding kan het verstandig zijn om de kleine lettertjes van je verzekering te lezen. Bij sommige opstalverzekeringen wordt de vergoeding bij schade aan je dak namelijk steeds verder teruggebracht. Bij bijvoorbeeld Centraal Beheer, Interpolis en FBTO is dat na 2021 nog maar 5 procent. NH1816 keert zelfs niets meer uit na 2023. Andere maatschappijen, zoals Reaal, zijn wat vager in hun polisvoorwaarden, maar keren ook niet het volledige bedrag meer uit. Het lijkt erop dat ze de voorwaarden hebben aangepast vooruitlopend op een wetswijziging tot verplichte sanering die in 2018 werd aangenomen door de Tweede Kamer.
Geen verplichte sanering
Maar het wetsvoorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat om eigenaren te verplichten om hun asbestdak te verwijderen sneuvelde vorig jaar in de Eerste Kamer. Daarmee zijn de asbestdaken ook na 2025 nog toegestaan.
Omdat de wettelijke basis voor het verwijderen van de asbestdaken is weggevallen, zouden verzekeraars de vergoeding weer moeten herstellen, zegt kamerlid Cem Lacin (SP) in een reactie. Ook Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond stellen zich op dit standpunt.
Verzekeraar NH1816 laat Kassa weten dat de vergoeding weer teruggebracht gaat worden naar 100 procent bij de nieuwe poliswijziging. Andere verzekeraars geven in hun reactie aan dat het wettelijke verbod niet de aanleiding was voor de lagere vergoedingen. Zij zien dan ook geen aanleiding hun polisvoorwaarden aan te passen. De schriftelijke reacties lees je hieronder.
De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat zegt hierover tijdens een algemeen overleg van de Vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat (I&W) op 10 juni 2020: "Ik heb geconstateerd dat er geen sprake van is dat verzekeraars niet langer bereid zijn om ook na 2025 onroerend goed waar asbest in zit te verzekeren of dat zij de premies onevenredig laten stijgen. Maar uiteindelijk is het natuurlijk aan de verzekeraars zelf om voor een bepaald object te bepalen of zij dit wel of niet willen verzekeren, en tegen welke prijs. Maar er is dus niet een soort generieke policy."
Vrijwillig
In de politiek is er nog steeds de wens om het gevaar voor de volksgezondheid te verkleinen en eigenaren te bewegen hun asbestdak te vervangen. Maar dat saneren kan aardig wat kosten. Bewoners in Deventer met asbestleien hebben op hun dak hebben offertes aangevraagd en die komen uit op zo’n 25 duizend tot 30 duizend euro per woning. En omdat de daken geschakeld zijn, zijn ze veroordeeld tot een gelijktijdige aanpak. En niet iedereen heeft een dergelijk bedrag zomaar op zijn spaarrekening staan. Bovendien vinden zij het niet terecht dat zij volledig voor de kosten van de sanering opdraaien. De huizen zijn immers destijds met goedvinden van het Rijk gebouwd met asbestleien.
60 miljoen m2
Op dit moment ligt er nog zo’n 60 miljoen vierkante meter aan asbestdakbedekking in Nederland. Staatssecretaris Van Veldhoven erkent dat het steeds lastiger wordt voor eigenaren die niets aan hun dak doen. "Voor veel eigenaren van gebouwen met asbestdaken wordt het probleem in de toekomst groter, omdat verzekeraars asbestdaken uitsluiten en banken bedrijven niet verder willen financieren en hypotheken niet meer verstrekken als er een onverzekerd asbestdak is. Het risico wijkt niet vanzelf. De vraag is dus niet of, maar hoe we daar als maatschappij een antwoord aan geven", schrijft ze in een Kamerbrief op 19 oktober 2019.
Het enige wat het Rijk wil doen is een Asbestfonds instellen van 2020 tot 2028 waaruit geleend kan worden voor degenen die de kosten van de sanering niet ineens zelf kunnen betalen. Maar dan moet wel de provincie of gemeente waar je woont getekend hebben om deel te nemen aan het Asbestfonds. Doen ze dat niet dan kun je ook geen lening aanvragen. Op dit moment hebben lang niet alle gemeenten en provincies ingetekend.
Ondertussen ziet de staatssecretaris ook dat het steeds lastiger wordt om de doelstelling te halen om binnen enkele jaren alle asbestdaken te verwijderen. Ze stelt in een Kamerbrief van 19 oktober 2019: "Een samenwerkingsverband, bestaande uit meerdere actieve provincies en gemeenten, de bouw- en asbestsector, en andere partijen, heeft de afgelopen jaren onder actieve regie van de Rijksoverheid succesvol gewerkt aan een versnellingsaanpak die eigenaren stimuleert, ontzorgt en helpt om hun asbestdak te verwijderen, met als resultaat dat al ongeveer een derde deel van het asbestdakoppervlak in Nederland is verwijderd. Met deze partners ben ik van mening dat we dit werk moeten voortzetten. Daarbij moeten we wel reëel zijn over het feit dat zonder de wetgeving als sluitstuk en waarborg, het risico bestaat dat het tijdpad moeilijker vast te houden valt."
Hieronder lees je de reactie van Stientje van Veldhoven en ook de Kamervragen die Daniel Koerhuis (VVD) gaat stellen naar aanleiding van dit onderwerp.