Verwijderingsbijdrage ijskast mogelijk op nul
04-03-2011
• leestijd 2 minuten
Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) gaat bekijken of het mogelijk is de verwijderingsbijdrage voor grote witgoedapparaten, zoals wasmachines en ijskasten, versneld af te schaffen. Als dat niet lukt, onderzoekt hij de mogelijkheid om deze heffing op nul te zetten, waardoor deze feitelijk ook wordt afgeschaft.
Europese wetten
Atsma deed de toezegging donderdag in de Tweede Kamer aan de SP en de VVD in een debat over afval. Begin dit jaar werd de verwijderingsbijdrage op kleinere elektronische apparaten al afgeschaft. Maar die op de grotere witgoedapparaten zal nog in stand blijven tot 2013. Volgens Atsma komt dat doordat Europese wetten Nederland verbieden de heffing nu al af te schaffen.
Atsma gaat toch informeren naar de mogelijkheden. ,,Ik denk niet dat het mogelijk is, maar we zullen het snel horen uit Brussel'', aldus de bewindsman.
Miljoenen euro's opgebracht
De verwijderingsbijdragen hebben over de jaren honderden miljoenen euro's opgebracht. Met dit geld wordt de recycling van de apparatuur geregeld. Omdat de reserves de laatste jaren flink zijn opgelopen, werd eerder al besloten dat de verwijderingsbijdrage kan worden afgeschaft.
Kassa
Zo bleek in maart 2010 in
Kassa
dat de reservepot voor de verwijderingsbijdrage op afgedankt bruin- en witgoed tot de rand toe is gevuld. In maart zat er maar liefst 220 miljoen euro in de kas van de NVMP, de stichting van producenten en importeurs die de recycling coördineert. Volgens de Raad van de Nederlandse Detailhandel (RND) worden consumenten met de verwijderingsbijdrage onnodig op kosten gejaagd. De raad pleit voor afschaffing. Na de uitzending van Kassa gaven de meeste producenten van elektronische apparaten aan vanaf 2011 te gaan stoppen met het innen van de verwijderingsbijdrage.
Bron: ANP/Kassa