Vervoersbedrijven zijn ov-chipbedrijf zat
14-05-2011
• leestijd 2 minuten
Een aantal vervoersbedrijven twijfelt aan het functioneren van het bedrijf dat de ov-chipkaart maakt, Trans Link Systems (TLS). Dat lieten de vervoerders, verenigd in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN), vrijdag weten.
Vervoersbedrijven Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia Transport, hebben in een open brief aan TLS laten weten dat er twijfel is ontstaan ,,onder meer door het tegenvallende resultaat van jarenlange discussies tussen de bedrijven over de niet transparante kostenafwikkeling en de niet dienstverlenende houding naar de aangesloten bedrijven''.
Volgens de vervoersbedrijven neemt de leverancier van de ov-chipkaart geen enkele verantwoordelijkheid voor de werking van de kaart zelf, zoals bijvoorbeeld de fraudegevoeligheid en daarmee de veiligheid van de kaart.
Trans Link Systems herkent zich niet in de kritiek. Een zegsvrouw zei in een reactie dat over de beveiligingsmaatregelen bijvoorbeeld regelmatig overleg is geweest met de maatschappijen. ,,En er is gezamenlijk over besloten. Een aantal van die maatregelen moeten ook, gedeeltelijk, door de vervoerders zélf worden uitgevoerd.'' Over de tarieven zei de woordvoerster: ,,Die zijn al jaren gelijk en voor alle bedrijven hetzelfde. Bovendien zijn die volgens ons niet buitensporig.''
FMN pleit voor een professionele externe (markt)partij die als leverancier optreedt en normale bedrijfsrisico's draagt, zoals dat van een leverancier verwacht mag worden.
Sinds de invoering van de ov-chipkaart zijn er problemen met de kaart. Zo bleek vorig jaar dat studenten er niet overal mee konden reizen. Ook waren er problemen met de software die het betalingsverkeer regelt en bleek de kaart niet zo fraudebestendig als Trans Link Systems deed voorkomen. Er zijn verscheidene geslaagde pogingen gedaan om de kaart te kraken. Begin dit jaar nog bleken leden van de SP in de Tweede kamer al enkele weken probleemloos te reizen met een pas waarvan het saldo was gemanipuleerd. Pas weken later merkte TLS de fraude op en deed het bedrijf aangifte. Enkele weken later wisten twee Groningse studenten de ov-chipkaart te kraken.
Bron: ANP